drivhus med vindruer på vinranker
Drivhus & Orangeri

5 tips til en bedre høst i drivhuset: Jord, gødning, vand og luft

af Xenia Wieth og Christina Riis. 4.09.2019
Foto: Ditte Capion, Tia borgsmidt, Jytte Boch, Morten Mejnecke, Jakob valling og colourbox.
Gik der råd og svamp i tomaterne og agurkerne i drivhuset sidste år? Her er nogle få, simple regler, der øger chancerne for en god høst fra glashuset.

Mange haveejere kender det alt for godt: Det tegnede så fint til en god høst fra tomaterne, agurkerne, peberfrugterne, chilierne og alle de andre lækre grøntsager i drivhuset.

Lige indtil svamp og skadedyr rykkede ind i den ene angrebsbølge værre end den anden. Kommer du problemerne i forkøbet nu, kan du slippe for ærgrelserne og i stedet glæde dig til en lang og frugtbar sæson i drivhuset.

5 tips til succes i drivhuset

1. Op med døre og vinduer

Mange af de problemer, som truer din høst i drivhuset, skyldes manglende udluftning. Vinduer, der åbner automatisk i dagtimerne, er ganske vist standard i mange moderne drivhuse. Det er bare ikke nok til at beskytte planterne mod fugt, der giver grobund for svampesygdomme og råd.

Ifølge drivhusekspert Lars Lund skyldes de fleste sygdomme i drivhuset komprimeret luft. Allerede i april kan temperaturen inde i drivhuset komme over 50°. Når vinduerne er lukkede om natten, hvor det er koldt, dannes kondens, luftfugtigheden ryger i vejret, og så trives svamp og skimmel.

Lad drivhusets dør og vinduer stå åbne døgnet rundt fra omkring den 1. juni og resten af sommeren.

Meloner kan dyrkes i drivhuset

2. Dyrk i åben jord hellere end plantesæk

Jordens kvalitet er også afgørende for succes.

Jorden i en plantesæk er nærmest steril. Åben jord er levende, fordi den indeholder mange mikroorganismer, og man behøver ikke, som mange tror, at lægge store mængder ny jord i drivhusbedene hvert år, siger Lars Lund.

Skift blot de øverste 5-10 cm ud med ny, god kompostjord, inden man går i gang med en ny sæson.

3. Og vælg den rigtige jord

Næsten al købejord i sække består af sphagnum, som graves ud af de øverste lag i højmoser. Udvinding af sphagnum belaster miljøet, da de unikke naturområder ødelægges derved. Dette undgår du ved at dyrke direkte i din egen jord i drivhuset.

Købejord i sække findes i mange varianter og prisklasser, men forskellene består ifølge Lars Lund primært i sækkens volumen og arten af tilsat gødning.

Vil du hellere købe en plantesæk, skal du bare vælge den billigste, du kan finde. Hvis du ser på deklarationerne, vil du opdage, at der i princippet ikke er den store forskel, siger Lars Lund.

Der findes sække, som er mærket med, at de er godkendt til økologisk dyrkning. Det betyder bare, at den tilsatte gødning er organisk, mens de andre er tilsat almindelig NPK-gødning. Jorden er – stort set – den samme, siger han.

Der kan dog være forskel på, hvor meget spagnum der er blandet i jorden. Produkterne i Champost-serien indeholder fx mindre spagnum end andre mærker, det gælder også nogle produkter i Home & Garden-serien.

vand med det rette vand i drivhuset

4. Brug det rigtige vand - regnvand eller postevand?

Til vanding kan man bruge postevand eller vand fra regnvandstønden. Der er plusser og minusser ved begge dele.

Citrustræer og surbundsplanter skal have kalkfrit vand, dvs. regnvand eller kogt vand. Ellers bliver bladene gule som tegn på jernmangel, da kalken forhindrer planten i at optage jern og mangan.

Regnvand kan også fint bruges til de andre planter, dog med enkelte undtagelser. Tomater i kapillærkasser kan blive ramt af griffelråd, der ses som sort, dødt cellevæv øverst på frugten. Det skyldes oftest mangel på kalcium, så tomater i kapillærkasser skal helst have postevand ved hver anden vanding.

succes med agurker i drivhuset

5. Vær tålmodig, det lønner sig!

Jordtemperaturen er en anden afgørende faktor. Her er det ofte haveejerens utålmodighed, der står i vejen for et godt resultat.

Køber man agurkeplanter i april og planter dem ud med det samme, risikerer man at blive slemt skuffet. Det går måske godt et stykke tid, men på et tidspunkt begynder planten at smide frugterne. Det skyldes, at jorden har været for kold, så rodudviklingen er gået i stå, og nogle rødder er rådnet.

Tomater kan klare sig i 15° varm jord, men agurk og særligt melon, som kræver endnu mere varme, bør først udplantes, når jorden er 18-20°. Vent til ca. den 1. juni, og lad planteskolen pleje dine agurkeplanter med vand og gødning indtil da. Det koster ikke ekstra, og du har langt større chancer for at få flotte agurker.

Bonustip: Gødning i drivhuset

Det meste plantemuld er allerede tilsat gødning, så vent nogle uger med at gøde nye, ompottede planter. Frø og kimplanter skal ikke gødes.

 

TIP: Postevand eller en blanding af poste- og regnvand er bedst til gødning, fordi regnvand alene er for næringsfattigt.

Hvilken gødning er bedst til drivhus?

Både organisk og uorganisk gødning kan bruges i drivhuset. Uorganisk gødning er mere koncentreret, så du har til længere tids brug.

Du kan med fordel købe gødning, der passer specifikt til de planter, du skal gøde. F.eks. findes der gødning specifikt til citrustræer eller agurker og tomater. Du kan også købe drivhusgødning, som er speciallavet til drivhusplanter.

Hvornår gøder man i drivhuset?

En vigtig huskeregel er, at du kun skal gøde i sommerhalvåret. I vinterhalvåret har planterne ikke brug for det, fordi de ikke vokser synderligt. Derfor kan du faktisk komme til at skade dine planter, hvis du giver dem for meget gødning. Tegn på overdosering af gødning er, at bladene bliver mørke og krøllede. Du skal stoppe med at gøde fra oktober.

Start med at gøde i drivhuset fra maj, og først når planten er etableret efter et par uger.

Når planten er etableret i drivhuset og har brugt jordens gødning, dvs. efter 2-3 uger, skal du gøde et par gange om ugen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.