Lav en hjemmelavet hvepsefælde med lokkemiddel

Hvepse kan være rigtig modbydelige, særligt hen på sensommeren, hvor de er rigtigt aggressive. Der er flere gode måder at lave simple hvepsefælder, der kan hjælpe med at regulere bestanden omkring terrassen. 

Guide til hvepsefælder

Hvepsefælder som på billedet herunder kan købes i dyredomme, ligesom speciallavet lokkemiddel kan — og det er da også ganske effektivt, men de hjemmelavede fælder er altså mindst lige så effektive.

Før du sætter fælder op, skal du overveje, at hvepsene faktisk er nyttedyr, som spiser mange af de larver, der angriber afgrøderne i køkkenhaven. Overvej at forsøge at skræmme hvepsene væk med en vandforstøver i stedet. Mere om det nederst i artiklen. 

Leder du efter en guide til fjernelse af hvepsebo?

Der er forskellige slags, nogle er simple og andre kræver lidt mere fingerfærdighed. Fælles for dem er, at de alle virker rigtig godt. 

Hjemmelavet hvepsefælde

Den mest populære hjemmelavede hvepsefælde er nok sukkerfælden, hvor man blot hælder lokkemiddel i flasker og stiller dem hist og her. Den mest effektive er den overskårne plastflaske, og så er der gradvist mere og mere kreative fælder.

Nem hjemmelavet hvepsefælde i plastikflaske

  1. Find en tom halvanden liters sodavandsflaske.
  2. Skær toppen af flasken, og vend den på hovedet ned i flasken som en tragt.
  3. Fyld lokkemad i bunden. Syltetøj, sodavand eller kød plejer at virke. 
  4. Hæld vand i bunden, sammen med lidt opvaskemiddel. 
  5. Maddingen lokker hvepsene ned i tragten, og opvaskemidlet fanger hvepsene i vandet. 

Nem sukkerfælde fanger hvepse i sodavandsflasker

  1. Saml tomme flasker.
  2. Fyld en dl saftevand/sukkervand i bunden.
  3. Tilføj et par dråber sæbe i sukkervandet. 
  4. Stil dem strategisk, eller hæng dem op i beplantningen omkring terrassen. 

Lokkemiddel til hvepsefælde

Du kan købe alverdens forskellige midler i handlen. Midlerne lokker med sødme, farve eller feromoner og er ofte ganske effektive.

Du kan bruge mange andre ting i husholdningen som lokkemiddel til dine fælder. Søde ting er ofte de bedste — syltetøj, saftevand, sodavand og sukkervand er alle gode. Mange har også held med banan, som har lidt det samme søde element. 

Du kan også bruge kød eller fisk som lokkemiddel. Hvepse er nemlig rovdyr, der altid er på jagt efter noget kød de kan tage med hjem til boet, hvor hvepselarverne skal fodres.

Tidligt på sæsonen er det ofte kød, der virker, imens det senere er sukkeret, der er nøglen en effektiv fælde. 

Skræm hvepse væk med et falskt hvepsebo

De sidste par år har der floreret en historie på de sociale medier, om at man kan blæse en brun papirpose op, og hænge den op i en tagrende, eller et andet sted i nærheden af terrassen. Det skulle eftersigne ligne et fremmed hvepsebo, som de sultne hvepse ikke har lyst til at komme i nærheden af. 

Det er da et forsøg værd!

Skræm hvepse væk med vandforstøver

Du kan bruge en forstøver, til at skabe lidt kunstigt regnvejr. Hvepsene bryder sig ikke om regn, så når de får et sprøjt fra forstøveren, beslutter de straks at fordufte hjem i boet. 

Husk nu, at humlebien ingen skade gør, og er et af de rigtig vigtige nyttedyr i haven. Læs om humlebien her, og lær at kende forskel på humlebi og hveps.