Frugter & Bær

Sådan får du succes med blommer

af Susie Helsing Nielsen 18.08.2018
Foto: Jes Buusmann.
Søde, saftige blommer er en af sensommerens helt store glæder. Og så er blommetræer nemme at plante og passe, så længe du overholder et par få ting. Se her, hvordan du gør!

Når sensommeren banker på døren, og vi har taget afsked med jordbær og vandmelon, er blommerne en kærkommen gæst. De kan efterhånden købes billigt i supermarkedet, men smagen er slet ikke så sød og intens som de hjemmeavlede. Desuden kan du ved at dyrke dem selv helt undgå sprøjtemidler – og så har du naturligvis gratis blommer år efter år.

Fra september til november kan du plante blommetræer, så det er bare om at tage på planteskolen i weekenden. Her kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, når du planter et blommetræ.

Mere grøn inspiration: Sådan dyrker du mirabeller

Giv rødderne den bedste start

Et blommetræ bliver mellem ca. tre og seks meter højt, alt efter hvilken grundstamme det er podet på. Der går typisk fem år, før det bærer frugt. Til gengæld har du så et smukt, kraftigt træ, der ofte giver så meget frugt, at det kan være svært at følge med.

Når du køber et nyt blommetræ på planteskolen, skal du plante det i veldrænet muldrig jord i perioden fra september til november. Inden du planter, skal du fjerne potten og løsne rødderne lidt. Du kan evt. skære rodklumpen op tre-fire steder ca. 5 cm ind, så røddernes cirkelvækst brydes. Plantehullet skal være større end rodklumpen, så rødderne ikke bøjes under plantningen. Fyld hullet to tredjedele op, og vand grundigt.

Når vandet er trukket ud i jorden, fylder du resten af hullet. Inden jorden til sidst trædes let til, skal du se efter, om træet står i samme højde, som det gjorde i potten. Hvis ikke, skal du trække rodklumpen op til rette niveau. Det er vigtigt, at træet ikke plantes for dybt, da det så ellers vil danne vildskud. Slut gerne af med at lægge et lag grov kompost oven på jorden, så træet lige så stille tilføres næring, og så jorden holder sig fugtig, og ukrudtet ikke kan etablere sig og konkurrere med træet.

Guide: Sådan planter du en træ korrekt.

Masser af vand og minimal beskæring

I det første år efter plantning skal du huske at give træet rigeligt med vand. Vand grundigt med mellemrum frem for hyppig sjatvanding. Rødderne skal søge i dybden, hvor de efterhånden skal kunne finde vand selv. Fjern ukrudt og græs omkring det nye træ, da det konkurrerer med træet om næringen i jorden.

Dit blommetræ udvikler sig mest harmonisk, hvis du ikke beskærer det. Er det alligevel nødvendigt, skal du gøre det under eller lige efter høsten. Der er træet i fuld vækst og kan derfor lukke sårene med det samme, så skadelige svampe ikke kan trænge ind. Bliver dit træ alligevel ramt af svamp, så sørg for at fjerne angrebne grene straks. Brænd de angrebne grene, og desinficer din saks i sprit for hvert klip. 

GODE BLOMMESORTER:

Det kan være en jungle at finde rundt i sorterne, når man står på en planteskole og vil købe et blommetræ. Derfor giver vi dig her nogle forslag til forskellige gode blommesorter:

  • Prunus domestica ’Opal’
  • Prunus domestica ’Victoria’ 
  • Prunus domestica ’Althans Reine Claude’ 
  • Prunus domestica ’Oullins Reine Claude’
  • Prunus domestica ’Jubilæum’

Har du allerede blommer i haven? Brug dem i en lækker blommekage med marcipan