Guide: Børnevenlig og børnesikker have
Haveindretning

Sådan laver du en børnevenlig have

af Redaktionen. 23.05.2019
Foto: Colourbox.
Forvandl haven til et grønt rum med plads til leg og sjove aktiviteter for de mindste ved at tænke børnevenligt og børnesikkert, når du indretter. Få gode idéer og inspiration her!

Mange ser haven som et ekstra rum, og har du børn, er det ideelt at lave den til et rart og hyggeligt sted med noget for store som små.

Tænker du børnene ind allerede, når du skal indrette, kan du nemt skabe en have med plads til det bedste fra begge verdener - leg, eventyr og sjove aktiviteter til de små og smukke bede, drivhus og afslapningskroge til de voksne.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

I haven kan dit barn få grønne fingre og viden om naturen fra tidlig alder og nyde godt af masser af frisk luft og oplevelser i det grønne - lige uden for hoveddøren! Læs med her og få gode idéer til, hvordan du indretter en børnevenlig have.

En børnevenlig have er en dyrevenlig have

Børn elsker at undersøge og gå på opdagelse, og du kan derfor med fordel holde haven eller udvalgte dele af haven ufriseret og vild. Udover at gøre haverummet mere spændende for de små størrelser, tiltrækker en vild have også flere insekter og dyr, som børnene dagligt får små oplevelser ved at betragte på helt tæt hold.

Summende liv med insekter

Insekter er hyggelige at kigge på, men gør også stor nytte i din have. Fx holder mariehøner blad- og skjoldlus væk, mens bier er vigtige for bestøvning af blomster og havens naturlige balance.

Er du ikke interesseret i en hel have fyldt med insekter, kan du tiltrække dem i et særligt hjørne ved at opstille et insekthotel. Hvert rum i hotellet udfyldes med forskellige materialer fra haven, som alle bidrager til et godt hjem for insekterne. Desuden er det en sjov aktivitet for de små at være med til at bygge og fylde op. Sæt jeres eget personlig præg på det færdige hotel med maling og pynt. Måske det endda skal have et navn.

Du kan også lokke insekter til ved at plante deres favoritplanter rundt omkring i haven - og gerne på en placering med sol, varme og læ. Tiltræk fx sommerfugle med sommerfuglebuske eller svirrefluer med planter som tagetes, honningurt og morgenfrue. Mange insekter elsker krydderurter, og særligt blomsterne de sætter i sommerperioden, så undgå at fjerne disse alt for hurtigt. Et blomsterbed vil også naturligt tiltrække sommerfugle og bier - selv hvis bedet blot er i helt lille skala.

Insekthotel - idé til børnevenlig have

Med et insekthotel kan du tiltrække flere spændende insekter, som samtidig gør nytte for havens naturlige balance.

Få flere fugle på besøg i haven

I mange haver kommer fuglene nærmest af sig selv, og har du allerede sat fuglehuse, foderbræt og vand op, er du godt på vej.

Du kan også plante særlige træer og buske i haven for at få hyppigere besøg af de fjerede gæster. Fugle elsker planter med frugt og bær, og bruger dem både som beskyttelse og mad. Ex. kan du plante:

 • Surbær - tiltrækker særligt bogfinke, grønirisk, solsort og musvit.
 • Alm. Hyld - tiltrækker især drosler.
 • Dværgmispel - tiltrækker især solsorte.
 • Røn - tiltrækker især sjaggere, drosler og silkehaler.
 • Berberis - tiltrækker især finker og solsorte.​

Inddel haven i rum

En børnevenlig have behøver hverken at være lig med én stor legeplads i plastik, der optager det meste af pladsen, eller en grøn og utæmmet urskov af vildtvoksende planter.

Indret og opdel i stedet din have, så der plads til både afslapning og smukke bede samt tumlen og leg. Små aktivitetsrum kan, foruden at være sjove at være i, også skabe hygge i haven som helhed.

Placér fx en lille sandkasse i et solrigt hjørne af din have, lav en fin, hjemmebygget bålplads med sten omkring, hvor der kan laves popcorn, snobrød og udemad eller hæng hjemmelavede trægynger op i et stort træ frem for at købe et klassisk gyngestativ.

5 gode idéer til den børnevenlige have

1. Anlæg et børnebed, hvor de små selv kan vælge, hvad der skal plantes, få jord under neglene og følge med i spirererne, der begynder at kigge frem. Børn bruger om nogen deres sanser i alt, de ser og oplever, så plant løs af forskellige grønne favoritter med både smag og duft. Måske endda også en farverig lille blomstereng til pluk selv-buketter.

2. Plant gerne en eller flere rækker af store buske, hvor der kan laves huler og gode gemmesteder, og lav små tætte stier og smutveje. Vælger du bærbuske, man samtidigt kan hapse af inde fra hulen, er det ekstra skønt. Fx. brombær- eller solbærbuske.

3. Køb eller find selv på sjove udespil for hele familien. På en lun forårs- eller sommerdag kan man få mange timer til at gå med et sæt badmintonketsjere, stangtennis eller et spil croquet.

4. Hold et stykke græsplæne bart, som kan bruges som teltplads. Med et lille telt, et par madrasser, nogle bløde dyner og hyggelige natlamper, kan haven hurtigt forvandles til en eksotisk feriedestination, hvor der er skønt og spændende at overnatte i løbet af sommeren.

5. Skab ekstra liv i haven med en havedam. I bassinet kan du både dyrke smukke vandplanter som åkander, tiltrække nye former for insekter, der ellers ikke ville finde vej til haven, eller, hvis størrelsen er til det, måske endda have fisk.

Sådan gør du din have børnesikker

En børnevenlig have er frem for alt en have, der er sikker at være i. Gør haven til et sted med fri leg, plads og luft ved at børnesikre, hvor du kan, så du ikke altid skal selv skal være tilstede, når børnene leger ude.

Gå helt udenom giftige planter

Det er en god idé at holde haven fuldstændig fri for giftige planter, imens børnene er små. Når de bliver større, kan du bedre vise og forklare, hvilke planter og blomster, de skal undgå at røre ved og spise i haven.

Eksempler på giftige planter:

 • • Guldregn
 • • Liljekonval
 • • Engletrompet
 • • Venusvogn
 • • Stormhat
 • • Juleroser
 • • Nerie
 • • Kæmpebjørneklo
 • • Høstidløs m.fl.

Særligt farverige bær kan være fristende at putte i munden og smage på for små børn, så undgå også lettere eller meget giftige bærbuske som snebær, taks, kristtorn, kirsebærlaurbær m.fl. i din have.

Er du i tvivl, om en plante eller busk er giftig eller ej, kan du spørge en ekspert til råds i dit lokale havecenter, inden du køber.

Giftige bær i haven

Både snebær (t.h.) og kristtorn (t.v.) er giftig, og er ikke spiselig for mennesker.

Afskærm og indhegn, hvor det er nødvendigt

Plant en hæk eller opsæt et hegn omkring din have - så kan børnene færdes sikkert i haven og går ikke pludselig på opdagelse i et trafikeret område uden for grunden.

Indhegning af haven kan samtidigt skabe mere tryghed hos forældrene. I et indhegnet område kan børnene lege udenfor uden behov for konstant opsyn eller bekymring fra de voksne.

Vær særligt opmærksom på vandområder. Selv steder med ganske få centimeter vand kan være farligt for små børn. Har du en havedam, bør du sætte et solidt, forholdsvist højt hegn omkring. Sørg også for, at større vandbeholdere til ex. regnvand er 100% utilgængelige for børn.

Foruden at øge sikkerheden, er afskærmning også et godt redskab til at skabe et mere roligt udtryk i haven. Både hæk og hegn kan anlægges rigtig pænt og dekorativt. Har I store legeting som trampolin eller sandkasse - der skaber sjov og glæde mere, end de er fine og fornøjelige at have udsigt til fra terrassen - kan du afdække området omkring med ex. et hegn med smukke klatreplanter eller en samling flotte og tætte grønne buske.

Vælg børnevenlige materialer og redskaber

Giv altid nye legeredskaber- og stativer et sikkerhedstjek, før du placerer dem i haven. Har det skarpe kanter, barnet kan skære sig på? Er der store højder, barnet kan falde ned fra? Eller måske hvor barnet kan komme i klemme? Hvis ja, skal der findes en løsning, før de bliver taget i brug.

Store områder med fliser eller asfalt er ikke det mest ideelle sted i haven at lave et legeområde. Omkring legepladser, legetårne, trampoliner, gyngestativer m.v. kan du i stedet lægge gummifliser for et blødere underlag, der er mere behageligt at lande og vælte på. Gummifliser kan købes i de fleste større byggemarkeder.

Gem havemaskiner som græsslåmaskine, hækklipper og større haveredskaber som sakse og save samt gødning og kemikalier af vejen i et aflås skur.