Gøremål i haven i uge 46
Havekalenderen

Havekalender | Uge 46

Af 0 1.10.2021
01.10.2021 - af: Redaktionen. Foto: Tine Edinger
Hvis du trods vejret alligevel går og overvejer, om ikke der er nogle efterårspligter på listen over gøremål i haven, så har du ret — der er lidt at gøre, trods alt — få inspiration her.

Farvel må siges nu til alt det lyse, det favre, muntre - alt, som ej vil fryse og i den barske vinterkulde stønne. — Emil Aarestrup

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 46

Tjeklisten:

  • Tjek frugttræer for mumier
  • Husk slange og hane
  • Red stueplanternes knopper
  • Så dine egne stauder
  • Forbedr lerjord med grus

Tjek frugttræerne for mumier

Små uudviklede frugter, frugtmumier, og frugter med orm, der sidder tilbage på frugttræerne eller ligger på græsplænen, skal fjernes. Ellers er kimen allerede lagt til næste års sygdomsangreb. Mumierne er frugter, som er blevet angrebet af svampen gul monilia, der får frugten til at rådne lynhurtigt og derefter skrumpe ind og blive hængende på træerne. Kom ikke angreben frugt i komposten.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Pas på slange og hane

Tøm haveslangen for vand og luk af for den udendørs vandhane, så den ikke frostsprænges til vinter, og vandet sprøjter ud i siden, når du igen skal til at vande om foråret.

Red potteplanternes knopper

Når potteplanterne inde i stuen taber deres blomsterknopper, skyldes det den tørre luft fra radiatorer eller brændeovnen. Problemet kan afhjælpes ved at sprøjte vand på planterne med en vandforstøver, så fugtigheden omkring dem øges.

Så dine egne stauder

Det er spændende at lave sine egne stauder helt fra frø, du sparer penge og får en masse planter ud af det. Nu er et godt tidspunkt at så, for rigtig mange stauder spirer meget nemmere, hvis de bliver udsat for den kuldepåvirkning, vinteren giver dem. Det gælder fx purpursolhat, akeleje, fingerbøl og staudelupin.

Lerjord forbedres med grus

Stiv lerjord er svær at dyrke blomster og afgrøder i. Heldigvis kan du forbedre jorden ved at blande den med grus. Det er en god idé at gøre det nu, hvor du ikke forstyrrer planternes vækst, og jorden endnu ikke er frossen. Det er hårdt arbejde, så vær evt. to om det, og sørg for kaffe på termokanden.