Køkkenhave

Dyrk de dyreste afgrøder

af Max Martinussen 27.07.2022
Foto: Tia Borgsmidt.
Det kræver ikke det helt store at skabe plads i budgettet, hvis du vælger at bruge nogle af køkkenhavens kvadratmeter på de afgrøder, som er dyre i supermarkedet. Her får du 6 bud på nemme, dyre afgrøder.

En køkkenhave er en investering. For et ganske lille beløb er der potentiale til at spare en hel del i husholdningsbudgettet, når det gælder frugt og grønt i hverdagen. Der er mange måder, at vælge, hvad der skal sås i rækkerne – afgrøder, med højt udbytte, børnenes favoritter, eller, helt oplagt, de afgrøder, som er dyrest i supermarkedet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

6 dyre afgrøder, du selv kan dyrke billigt

  1. Krydderurter
  2. Rabarber
  3. Jordskokker
  4. Pastinakker
  5. Bær
  6. Hvidløg

1. Dyrk dine egne krydderurter

Der er rigtig mange penge at spare, hvis du elsker at lave mad med friske krydderurter. En potte med persille her, en potte med mynte dér, og så har man hurtigt købt sig fattig, og så taler vi slet ikke om det madspild, der opstår, når resten af de afskårne krydderurter får lov at gå til i bunden af køleskabet. Hjemmedyrkede krydderurter er altid friske og nemme at holde, hvis ellers du er god til at vande.

Læs, hvordan du dyrker krydderurter på altanen, hvordan du gemmer dine krydderurter til vintereller se en guide til krydderurter i sæson.

2. Lav nemt kilovis af rabarber

Rabarber er en af de afgrøder, som bliver ved med at give. I køkkenet er der masser af sommerfavoritter med rabarber, og brugsuddeleren ved godt, hvad han skal tage for et bundt, når vi sommersultne dansker giver os til at bage sommerdesserter.

En god, stor rabarberplante i et staudebed eller et hjørne af køkkenhaven kan alene gøre dig selvforsynende med rabarber – også i en sådan grad, så du kan lade venner og bekendte trække bundter til dem selv.

Når først en rabarber har fat, så er den svær at tage livet af, og får den bare en smule kærlighed, så giver den åh så meget igen.

3. Dyrk jordskokker og spar kassen

Kiloprisen på jordskokke kan godt gøre lidt ondt, særligt når vi handler til mere end bare en hverdagsaften. Det er en populær lille knold, der er prissat derefter, men det sjove er, at jordskokker nemme at dyrke og giver et stort udbytte! En enkelt lille jordskok plantet i køkkenhaven kan give op til et kilo.

Det er nemt at dyrke jordskokker. Læg knoldene uden forspiring tidligt i foråret. Vand gerne, hvis det er en meget tør sommer, men ellers er der bare tilbage at vente til de skal høstes i efteråret og i løbet af vinteren. Tricket er kun at høste, det du skal bruge og lade resten blive i jorden, til de skal spises. Du kan høste af dine jordskokker så snart stængler og blade er brune.

4. Pebrede pastinakker

Pastinakker er en super basisgrøntsag, der kan bruges i mos, sammenkogninger eller sammen med andre rodfrugter i ovnen med olie og salt. Den er uhyre nem og billig selv at dyrke, og det gør den helt oplagt at have en række eller to af i køkkenhaven.

Så dem slut april til start juni, husk at luge, og så kan du høste fra september og hele vinteren. Tip! Pastinakker, der har stået i køkkenhaven i frostvejr, er sødere.

5. Bliv din egen bærbonde

Bær er bare dyre og derfor en oplagt kandidat, når der skal vælges afgrøder. Jordbær er det gode eksempel. De er utroligt lette at dyrke i høj kvalitet til nærmest ingen penge, og i supermarkedet kan man ofte komme til at give en god bid af budgettet for en bakke, der bare ikke helt har klaret sommervarmen.

Køb bærbuske på planteskolen og plant dem i efteråret eller i løbet af vinteren. For de fleste bærbuske gælder det, at der skal tyndes lidt ud i grenene i ny og næ, og at de er meget taknemmelige for gødning løbende. Husk at vande!

Vil du dyrke dine egne bær? Bliv inspireret i vores bær-guides:

  1. Blåbær
  2. Hindbær
  3. Brombær
  4. Kirsebær
  5. Havtorn
  6. Jordbær
  7. Solbær
  8. Ribs

6. Nemme hvidløg – billigt

Hvidløg har det med at finde vej til ned i mange hverdagsretter, og så er det, at det løber op. Igen og igen investerer vi i et bundt hvidløg til 25 kr.

Du behøver faktisk bare et enkelt hvidløg, for at blive selvforsynende. Et enkelt hvidløg kan deles i fede, og hvert fed kan plantes som selvstændig plante. Hvidløg er særligt fantastisk, fordi de passer sig selv og fylder meget lidt i bedet.

Og når du året efter igen vil sætte hvidløg, så bruger du bare af sidste års høst, og så koster det ikke en krone, at starte den næste omgang hjemmedyrkede hvidløg.

Hjemmedyrket og knapt så kedeligt

Endnu en oplagt fordel er, at du helt selv kan vælge sorter! Når du dyrker dine grøntsager fra frø, kan du ofte vælge imellem et hav af forskellige spændende sorter. Gulerødder er et godt eksempel! Altid de samme orange gulerødder i butikkerne, men dyrker du dine egne findes de fra den dybeste lilla til smukke gule gulerødder.

TIP: Hvis du er mere til afgrøder, der ikke nødvendigvis er dyre, men som har et højt udbytte, så vælg kartofler, bønner og squash. Du kan også vælge de dyre og knapt så nemme: tomater, asparges, skorzonerrod, skalotteløg eller græskar.