Slip for ukrudt i græsplænen — tips og tricks

Græsplænen. Stedet, hvor naturen frit kan blomstre og udfolde sig som den vil. Dog skal den stå model til jævnlige klipninger, og som haveejer er det dig, der bestemmer, hvad den må få af næring, og styre hvilke gæster der er velkomne på plænen.

Bekæmpelse af Ukrudt i græsplænen    

Der kan tit opstå uventet besøg af ukrudt i plænen, der plager de fleste haveejere.

Ligesom man synes at haven er velplejet og alt står snorlige kan der ud af det blå skyde gult op, hvor der burde være grønt, og stikkende tidsler generer, når man trasker med bare fødder gennem plænen — disse rædsler kalder vi for ukrudt. Det er et tidskrævende projekt at få fjernet ukrudt, men der er heldigvis mange midler og metoder til, hvordan man kan slippe af ukrudtet.

Ikke alle ukrudtsplanter ses som ubudne gæster, overvej nemlig at introducere planten mikrokløver til din græsplæne, da denne plante tager kvælstof fra luften og overfører det til jorden. Derudover giver den også en pæn og grøn plæne- selv i tørkeperioder.

Du kan købe græsblandinger med mikrokløver til ny og eftersåning — det giver en selvgødende græsplæne, der står stærkere over for ukrudtet. 

 

Hvilken type ukrudt finder man i græsplænen?

De fleste haveejere er bekendte med ukrudt såsom mælkebøtter, tidsler og mos. Typerne der bare invaderer ens have eller terrasse når man mindst venter det, og skaber uorden på den grønne plæne. Hvis man ønsker en golf-grøn græsplæne, ses den hvide Bellis blomst også som ukrudt sammen med glat vejbred.

Mange er sikkert også bekendte med ukrudtsplanten padderokke som i de fleste tilfælde er kommet for at blive, når den først har meldt sin ankomst på plænen. Den type af ukrudt spreder sig afsindigt meget, og har en tarvelig kombination af dybe og skrøbelige rødder, der nemt bliver til nye planter, når du forsøger at trække dem op.

Det bedste værn imod paderokke, er at holde sig en sund og kraftig plæne, der selv kan stå imod ukrudtet. 

 

LÆS OGSÅ: Kend dit ukrudt 

Hvordan fjerner man ukrudt i græsplænen?

Der findes mange måder at slippe af med ukrudt på, alt efter hvilken en slags vi har med at gøre.

Mos kræver en mosrive der rækker fint til små arealer, dog hvis det er et større areal man har med at gøre, bør man anskaffe sig en vertikalskærer der både fjerner mosset i haven, men også styrker græsset.

Mos er en saga for sig, hvis du har mosproblemer, så får du her en guide til hvordan du fjerner og forebygger mos i græsplænen. 

Tidsler og mælkebøtter er nemmest at tage op med rod, men kan også gøres mere effektivt, med en mælkebøttefjerner.

Glat vejbred skal gerne fjernes så hurtigt som muligt, og gerne med rødderne ligesom mælkebøtten.

Ukrudt så som Bellis blomsten, og vorterod kan nemt holdes nede med en tur med plæneklipperen, da disse ikke har rødder der stikker så langt ned i jorden.

Mere inspiration? Så læs også: Ukrudt- sådan kommer du det til livs.