Kager

Eclair med lemoncurd

Forkæl dig selv og dine nærmeste med lækre eclairs. En af fordelene ved den skønne franske kage er, at fyldet kan varieres i det uendelige. Her får en med dejlig syrlig lemoncurd.
af Cecilia Fahlström. 6.02.2021 Foto: Stine Christiansen.
Eclair med lemoncurd

De franske eclair er med deres elegante ydre noget af det fineste, du kan sætte på kagebordet. På fransk betyder eclair lyn, og navnet hentyder til, at de små vandbakkelser med fyld kan spises i lynets hast. Vi serverer her opskriften på eclair med en lækker lemoncurd.

Vandbakkelsesdej

  • 1,6 dl vand
  • 70 g smør
  • Et nip salt
  • 100 g hvedemel
  • 2 æg
  • Flormelis til drys

Lemoncurd

  • 4 usprøjtede citroner
  • 100 g smør
  • 2 æg
  • 260 g sukker

Marengs

  • 1½ pasteuriseret æggehvide (1 bæger)
  • 60 g sukker

Pynt

  • Citronmelisse
  • Revet citronskal

Sådan laver du eclair med lemoncurd

Vandbakkelse

  1. Tænd ovnen på 230º. Hæld vand, smør og salt i en gryde, og varm det op til kogepunktet. Tag gryden af varmen, hæld hurtigt alt melet i, og rør det sammen med en træske.
  2. Stil gryden tilbage på varmen, og varm det op ved medium varme – rør konstant med træskeen. Rør i ca. 2 minutter, indtil dejen samler sig og ”trækker sig væk” fra grydens sider.
  3. Hæld dejen i en køkkenmaskine med piskeris, og rør ved lav hastighed i ca. 1 minut. Tilsæt herefter 1 æg, og fortsæt med at piske. Tilsæt det sidste æg ad flere omgange. Hold op med at piske, når der dannes bløde toppe, og dejen får et ”rent afbræk”, når du løfter piskeriset op af den.
  4. Hæld dejen i en sprøjtepose med stjernetyl, og sprøjt lige og ensartede eclairs med en længde på ca. 14 cm på en bageplade med bagepapir. Dyp en finger i vand, og tryk eclairens ender fint ind, hvis de er blevet for spidse.
  5. Sigt et lag flormelis over dine eclairs, og stil bagepladen i ovnen på 230º. Skru efter 5 minutter ned på 180º, og bag videre i 25-30 minutter, eller indtil eclairene er flot gyldne. Sluk herefter ovnen, og stil ovnlågen på klem i 15 minutter, inden bagepladen tages ud af ovnen – dette forhindrer dine eclairs i at falde sammen.
  6. Lad de færdigbagte eclairs køle helt af, inden du fylder creme i dem og dekorerer dem.

TIP: Lemoncurd kan købes færdig i de fleste supermarkeder, hvis man vil lave en hurtigere version af disse eclairs.

Lemoncurd

  1. Riv skallen af citronerne, og gem den til senere. Pres citronerne, og hæld citronsaften i en gryde sammen med de øvrige ingredienser.
  2. Rør citronmassen igennem, mens gryden varmes op over svag varme, så smørret smelter, og massen derefter langsomt tykner.
  3. Brug et termometer, og tag gryden af varmen, når citronmassen når 75°.

Marengs

  1. Hæld æggehviden i en skål, og pisk, til der dannes bobler.
  2. Tilsæt sukkeret 1 spsk. ad gangen, og pisk imens. Pisk, til marengsen bliver tyk og danner faste toppe, når piskerisene løftes.
  3. Hæld marengsen i en sprøjtepose med en stjernetyl.

Samling af eclair

  1. Prik 3 huller i bunden af de færdigbagte eclairs. Hæld lemoncurd i en sprøjtepose med en lille rund tyl, og sprøjt creme i eclairen i hvert hul.
  2. Sprøjt små marengstoppe oven på eclairene. Brænd marengsen med en brænder.
  3. Pynt med små blade citronmelisse og revet citronskal.