Hjemmebagt morgenbrød med birkes

Den nøddeagtige smag af birkes er prikken over i’et på det duftende morgenbrød. Af denne dej kan du bage enten boller, tebirkes eller begge delec

Mandag d. 12. juli 2010 - af Birgitte Hasholt, Foto: Kim Ahm

Af én portion bliver der cirka 10 boller og 10 tebirkes.

Dej
100 g smør
6 dl letmælk
50 g gær
2 tsk. havsalt
2 spsk. rørsukker
Ca. 800 g hvedemel

Remonce
25 g blødt smør
50 g marcipan
25 g sukker
2 tsk. vaniljesukker

Pynt
1 æg
Birkes

Dej:
Smelt smørret, og tilsæt lidt mælk, til blandingen er lunken. Rør gær ud i den lunkne mælkeblanding. Tilsæt resten af mælken samt salt og rørsukker. Tilsæt melet lidt ad gangen, og ælt dejen, til den er smidig og glat. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse ca. 1 time. Form 10 boller, og sæt dem på en bageplade. Rul resten af dejen ud til en aflang firkant på ca. 60 x 25 cm. Skær ud til tebirkes ved at dele dejen i 10 lige store stykker.

Remonce:
Ælt alle ingredienserne sammen til en ensartet masse. Læg en lille teskefuld remonce på midten af hver tebirkes, fold den ene langside over midten, og luk lidt til omkring remoncen. Fold dernæst den anden langside over den første. Læg tebirkesene på en bageplade med samlingen nedad. Pensl boller og tebirkes med sammenpisket æg, og drys med birkes. Lad dem efterhæve i ca. ½ time, og bag ved 175° i 15-20 min. Både boller og tebirkes egner sig til frysning.