Lammekølle med svesker og abrikoser

Lammekølle

Vinteren er perfekt til gedigne og langtidsstegte retter, der passer sig selv i ovnen. Denne lammekølle med både svesker, abrikoser og kanel smager himmelsk. Her har vi serveret den med couscous til.

Mandag, 1. februar 2016 - 16:25 - af Camilla Zarah Lawes / Foto: Wichmann+Bendtsen photography
Mad der bare skal langtidsstege i ovnen i flere timer er perfekt til en weekenddag - især hvis du skal have gæster. Maden passer stort set sig selv lige indtil, den skal serveres, så du har tid til sjovere ting som at dække et smukt bord og snakke med gæsterne. Med en forholdsvis lille arbejdsindsats i køkkenet kan du lave god og mættende mad, som den her lammekølle, der nok skal blive et hit omkring middagsbordet. Retten er tilberedt i en tagine, men du kan også bruge en stegeso eller en gryde med låg, der kan tåle at komme i ovnen.

Lammekølle med svesker og abrikoser

4 personer
Det skal du bruge til lammekølle med svesker og abrikoser:
  • Olivenolie
  • 1 udbenet lammekølle, ca. 1,2 kg
  • 2 løg
  • 2 tomater
  • 12 svesker uden sten
  • 3 spsk sorte sesamfrø
  • 100 g mandler
  • 12 abrikoser
  • 3 kanelstænger
  • 3 stjerneanis
  • 6 små hele hvidløg med skal
  • 3 dl hvidvin
  • 3 dl vand
  • 1 dl ahornsirup

Prøv også: Græske lammefrikadeller med couscous

Couscous:

  • 250 g couscous
  • 4 forårsløg
  • 1 gul peberfrugt
  • Skal af 1 usprøjtet appelsin
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk spidskommen
  • 4 spsk frisk koriander
  • 4 spsk frisk mynte
  • ½ dl rapsolie
  • 1 spsk honning
  • Lidt citronsaft og skal af 1 citron, usprøjtet
  • Havsalt og friskkværnet peber

Sådan laver du lammekølle med svesker og abrikoser:

  1. Smør taginen eller stegesoen med olie i bunden. Læg kødet i bunden.
  2. Pil løgene, og skær dem i både. Skyl tomaterne, og skær også dem i både. Rul sveskerne i sesamfrø. Smut mandlerne.
  3. Fordel løg, tomater, svesker, abrikoser, kanelstænger, stjerneanis, mandler og hvidløg over kødet. Hæld vin, vand og sirup over.
  4. Sæt låget på, og steg i ovnen i 3½ time ved 175°.
Couscous:
  1. Tilbered couscous som anvist på pakken, og afkøl den.
  2. Rens forårsløgene, og skær dem i tynde skiver.
  3. Skyl peberfrugten, og skær den i små tern.
  4. Riv appelsinskallen fint. Bland couscous med forårsløg, peberfrugt, appelsinskal, krydderier og krydderurter.
  5. Rør olie med honning, citronsaft og -skal, og krydr med salt og peber.
  6. Hæld olieblandingen over couscoussalaten, vend godt, og pynt med friske korianderblade. Server den som tilbehør til lammekøllen.

Prøv også: Lammekoteletter med mandel-tomatsalat

Læs mere om:

Læs også: