Kød og fjerkræ

Caribisk jerk-kylling med ris og bønner

Krydderblandingen jerk stammer fra den oprindelige befolkning på Jamaica, arawak-indianerne, og er i dag en trend i det caribiske køkken. Jerk bruges til alle typer kød, fisk og fjerkræ, i salsa og i gryderetter.
af Marie Melchior/Foto: Betina Hastoft/Regi: Rice 16.01.2009

(4 personer)
Jerk-kylling:
1 spsk. hel allehånde
1 spsk. hele korianderfrø
1 spsk. hel sort peber
1 spsk. tørret timian
2 spsk. havsalt
1 spsk. rørsukker
1 tsk. reven muskatnød
1 tsk. cayennepeber
1 spsk. kanel
Saft af 1 citron
1 dl rapskimolie
1 kylling

Stød allehånde, korianderfrø og peber i en morter. Bland alle krydderierne sammen i en skål. Hæld citronsaften ud over krydderierne og hæld olien ved. Bland sammen. Gnid kyllingen ind i jerk-blandingen og lad den marinere så længe som muligt før den steges i ovnen eller grilles på grillen. Parter kyllingen og server med ris og bønner.

Ris og bønner med kokos:
2 dl røde kidneybønner
1 fed hvidløg
½ dl kokosmælk
2 forårsløg
1 tsk. timian
2½ dl hvide ris
1 bdt. koriander
Havsalt og friskværnet peber

Sæt bønnerne i blød natten over eller fra morgen til aften, i alt 10-12 timer. Kasser vandet, som bønnerne har stået i blød i. Kog bønnerne i rigeligt vand med hvidløg og salt til de er møre, ca. 35 min. Tag 3½ dl af kogevandet fra og stil til side. Hæld resten af vandet fra i en sigte. Hæld bønnerne tilbage i gryden sammen med 3½ dl kogelage og kokosmælk. Skær forårsløgene i små stykker og tilsæt dem i gryden sammen med timian. Bring det hele til kogepunktet, tilsæt ris og lad det hele simre for svag varme under låg til risene er møre, og al væde er absorberet. Rør med en grydeske og bland rigeligt med friskhakket koriander i. Smag til med havsalt og peber.