Aftensmad

Moussaka med græsk salat

Den græske moussaka - eller musaka, som det også hedder - er en græsk klassiker, der minder lidt om lasagne, men er fyldt med gode sager som aubergine og kartoffel. Få den bedste opskrift på moussaka her!
af Inge Skovdal, Julie Hey og Pia Andreassen 15.01.2023 Foto: Nina Malling/Skovdalnordic.com
Moussaka med græsk salat
4 personer

Ingredienser

  • 500 g hakket lammekød
  • 2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 spsk. olivenolie til stegning
  • 1 tsk. kanel
  • 1 tsk. allehånde
  • ½ spsk. tørret timian
  • ½ spsk. tørret rosmarin
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 2 dl rødvin
  • Salt og peber

Aubergineskiver

  • 2 auberginer
  • 1 spsk. olivenolie
  • ½ tsk. salt

Bechamelsauce

  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. hvedemel
  • 6 dl sødmælk
  • 100 g parmesan
  • 1 knsp. friskrevet muskatnød
  • Salt og peber
  • 2 æg

Græsk salat

  • 50 g rucola
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. balsamicoeddike
  • Salt og peber
  • 1 glas kalamataoliven
  • 100 g feta
  • Groft brød

Moussaka med græsk salat

  1. Tænd ovnen på 200°. Tag lammekødet ud fra køl.
  2. Pil og hak løg og hvidløg. Steg dem klare i olie i en gryde.
  3. Tilsæt lammekød og krydderier, og brun kødet.
  4. Tilsæt tomatpuré, rødvin, salt og peber, og lad kødsaucen simre under låg.

Aubergineskiver

  1. Skær auberginer i 1 cm tykke skiver på langs, og fordel dem på bageplader beklædt med bagepapir.
  2. Pensl med olie, krydr med salt, og bag dem let gyldne og møre i ovnen i 10 minutter.

Bechamelsauce

  1. Smelt smør i en gryde, og pisk mel i. Rør mælk i lidt ad gangen, til saucen er jævn og cremet.
  2. Tilsæt friskrevet parmesan, muskatnød, salt og peber, og rør, til osten smelter.
  3. Tag gryden af varmen, og lad saucen køle lidt af, inden æggene piskes i.
  4. Saml musakaen i et ovnfad: Først 1 lag kødsauce, dernæst 1 lag aubergineskiver og bechamelsauce. Gentag, til saucen er brugt op. Bag fadet i ovnen i 45 minutter.

Græsk salat

  1. Skyl rucola, og dryp olie og balsamico over.

  2. Kværn salt og peber over, og top med oliven og smuldret feta.

  3. Servér til musakaen sammen med groft brød.