Aftensmad

Ovnstegt hane med grøntsager og tomatsalsa

En helstegt bornholmerhane med et farverigt tilbehør, der er fyldt med vitaminer og som lyser op på en kold og våd forårsdag. Selv risene har fået et skud farve.
af Louise Lie/boligstyling.dk 24.03.2009 Foto: Jes Buusmann

1 bornholmerhane, ca. 1,8 kg
3 spsk. fennikelfrø, let stødte
6 spsk. sødt, røget paprikapulver
1 spsk. sød chili, pulver
1½ spsk. havsalt
1 dl olivenolie
3 løg
2 fennikler
3-4 peberfrugter i forskellige farver
1 helt hvidløg
5-8 blomme- eller cherrytomater
½ bundt basilikum

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Forvarm ovnen til 200°. Rens hanen, og tør den med køkkenrulle. Placer den i et ovnfast fad med brystet opad, og gnid den med halvdelen af de tørre krydderier, sød chili, 1 spsk. salt og halvdelen af olien. Sæt hanen i ovnen, og steg den i ca. 1 time og 20 min. Skær toppen af hvidløget, så feddene kommer til syne. Dryp med lidt olie, og pak det i sølvpapir. Skær peberfrugter, løg og fennikler i grove tern.

Tag hanen ud af ovnen, når der er 40 min. tilbage af stegetiden. Læg grøntsagerne i fadet. Dryp dem med lidt olie, og drys med de resterende tørre krydderier og ½ spsk. salt. Sæt fadet med hanen og grøntsagerne tilbage i ovnen. Når der er 20 min. igen, lægger du også de hele tomater i et hjørne af fadet og lader dem bage med.

Når det hele er taget ud af ovnen, fjerner du skindet fra hvidløgene og lægger dem i en blender med tomaterne, resten af olivenolien, basilikumblade og lidt salt, og blender det hele til en grov salsa. Skær hanen ud, og anret den med bagte grøntsager og tomatsalsa som sauce.

Råmarinerede gulerødder med gedefeta
5 store gulerødder
1 appelsin
½ citron
3 tsk olivenolie
Salt
1 blok blød gedefeta, 100 g drænet vægt (gerne Tebstrups økologiske, fås bl.a. i Irma)

Vask gulerødderne, og lav papirtynde strimler med en grøntsagsskræller. Rør en marinade af saften fra citrusfrugterne, olivenolie og salt. Vend gulerødderne heri. Stil i køleskabet i min. ½ time inden servering. Vend et par gange undervejs, så marinaden trænger ind i gulerødderne. Drys stykker af gedefeta over salaten inden servering.

Rødbederis
6 dl parboiled ris
3 rødbeder, ca. 450 g
1 løg, finthakket
Vand
1 spsk. frisk skrællet ingefær, finthakket
5 dl rødvin
Olivenolie til stegning
Salt

Kog risene som anvist på posen. Skræl og skær rødbeder i tern, og sauter dem sammen med finthakket løg i en gryde i 5-10 min. Tilsæt derefter vand, så det dækker, og kog under låg i 30 min. Tilsæt ingefær og rødvin. Lad blandingen koge ind, til der kun er ca. 2 dl væske tilbage. Vend derefter risene i, og smag til med salt.