Risotto – grundopskrift

Antal: 
2 personer
Det skal du bruge: 
1 lille skalotteløg
½ dl olivenolie
4 dl carnaroli-, arborio- eller vialoneris (350 g)
½ dl tør hvidvin eller vermouth
Ca. 1 l varm kyllinge- eller grøntsagsbouillon
3 spsk. smør
Ca. 1 dl revet parmesan
Friskkværnet sort eller hvid peber
Evt. salt
½ dl hakkede krydderurter, fx persille

Den perfekte risotto skal være blød, cremet og serveres rygende varm. Med den her grundopskrift har du et godt udgangspunkt for at lave lige præcis sådan en og få masser af nye smagsoplevelser.

Skræddersy din grundopskrift på risotto

Du kan sagtens erstatte parmesan med mange andre oste, fx. pecorino, gedeost og blåskimmel. I stedet for hvidvin kan du bruge mousserende vin eller rødvin, eller vinen kan helt udelades og erstattes af mere bouillon.

Sådan laver du risotto

  1. Pil og hak løget. Steg det i olie i en gryde eller stor pande i et par minutter ved middelvarme. Tilsæt risene, og steg under omrøring, til risene begynder at blive klare. Hæld vin ved, og rør, til risene har opsuget væden.
  2. Tilsæt bouillonen 1 grydeskefuld ad gangen – dvs. tilsæt den næste skefuld bouillon, når den forrige er næsten helt opsuget af risene.
  3. Risottoen skal koge ved middelvarme i 17-25 minutter, afhængigt af ristypen. Den korrekte kogetid står på emballagen. Smag på risottoen mod slutningen af kogetiden.
  4. Risene i den færdige risotto skal stadig være lidt al dente. En risotto skal desuden være ret løs, samtidig med at risene klistrer sammen.
  5. Rør smør og parmesan i den færdigkogte risotto. Smag evt. til med salt og peber.  Husk, at bouillonen også indeholder salt.
  6. Tilsæt til sidst hakkede krydderurter, og servér straks.

Prøv også: 5 opskrifter på italiensk mad