Desserter og kager

De berømte kager

Chokoladekagen Sachertorten blev opfundet af en 16-årige kokkeelev og æbletærten Tarte Tatinen blev til ved et uheld. Få her opskrifterne og historierne bag de berømte kager.
af Redaktionen 10.08.2011

Sachertorten
Sachertorten er verdens ubetinget bedst kendte chokoladekage, og alligevel opstod den ved en tilfældighed. I 1832 skulle fyrst Metternich have vigtige gæster og beordrede derfor sit køkkenpersonale til at kreere en ny og velsmagende dessert. Problemet var blot, at køkkenchefen var syg denne dag, og opgaven blev derfor lagt i hænderne på den blot 16-årige kokkeelev Franz Sacher.

Han løste dog opgaven til alles store tilfredshed med verdens første udgave af den siden så berømte kage, hvor chokoladedejen adskilles af et tyndt lag abrikosmarmelade og er dækket med tyk chokoladeglasur. År senere kom Franz' søn Eduard i lære som konditor på den kendte Café Demel. Her videreudviklede han sin fars gamle opskrift, og kagen blev et stort hit hos kunderne.

Få opskriften på Sachertorten her:

Tarte Tattin
Fra slutningen af sidste århundrede i byen Lamotte Beuvron boede Tatin-søstrene Caroline og Stephanie, som netop havde overtaget familiens travle hotel. I jagtsæsonen var det blevet en tradition, at jægerne besøgte Tatins hotel for at spise den berømte "Tarte des Demoiselles Tatin" med æbler og butterdej.

En søndag kom et hold jægere ind i restauranten og bestilte tærten. Caroline fik hurtigt skrællet æbler, kastede dem i en form med smør og sukker og satte dem i ovnen. Hun glemte alt om tærten og da duften af karamelliserede æbler spredte sig, var det for sent. Tærten var brændt på.

Da det var for sendt at tække tærten tilbage vendte hun den på hovedet lige før servering og serverede herefter den dampende varme tærte for jægerne. Den følgende søndag var hotellet fyldt til bristepunktet, da rygterne om den delikate og velsmagende tærte havde spredt sig over hele byen.

Få opskriften på Tarte Tatin her