Desserter og kager

Tarte Tatin

Få her den traditionelle opskrift på Tarte Tatin, som består af karamelliserede æblestykker bagt i ovnen med tærtedej på toppen.
af Redaktionen 10.08.2011

Sådan laver du Tarte Tatin

5 store dessertæbler som eks. Belle de Boskoop eller Golden Delicious
2 spsk. citronsaft
75 g sukker/ melis
75 g smør
225 g butterdej

Forvarm ovnen til 200°. Skræl æbler og del dem i kvarte. Dryp dem med citronsaft, så du undgår, at de bliver brune.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Bland smør og sukker i Tarte Tatin-formen og smelt ved lav til medium varme over komfuret, imens du rører i formen. Fortsæt med at røre rundt indtil blandingen begynder at karamellisere og får en let gylden brun farve. Sluk for varmen og lad blandingen køle lidt af. Blandingen vil fortsætte med at blive mørkere på grund af varmen i formen.

Placér æblerne rundt i formen indtil bunden er fyldt godt ud. Rul butterdejen ud i en cirkel, som er en smule større end toppen af formen. Placér dejen over frugten og tryk den let ned over æblerne og rundt i kanterne, så når den vendes ud, skal æblerne stadig sidde på dejen. Det hele behøver ikke at se perfekt ud, da det kun bidrager til det lidt rustikke look og charmen ved en Tarte Tatin.

Lav 5 små huller i toppen af butterdejen og placér formen i den forvarmede ovn og bag tærten på øverste rille i 15-20 minutter, indtil butterdejen har hævet sig og er blevet gylden brun.

Lad tærten hvile 5 minutter, inden du skærer den fri i kanterne med en kniv.

Vend tærten ud på et fladt fad og servér med flødeskum eller creme fraiche.

Tip
Blommer, ferskner eller abrikoser er også velegnede til denne opskrift i stedet for æbler. Skær disse frugter i halve og fjern stenen i midten. Calvados eller cognac kan bruges i stedet for citronsaft.

Se galleriet med 10 franske opskrifter her

Tarte Tatin-formen
Le Creuset relancerer i efteråret den unikke Tarte Tatin-form til alle skandinaviske madelskere. Formen i støbejern er specielt lavet til Tarte Tatin med håndtag i begge sider og er designet til at vende tærten, hvilket jo er en del af opskriften. Tarte Tatin-formen fra Le Creuset i 25 cm i diameter findes i sort og rød og koster 699,95 kr.