Drikke

Derfor ødelægger rødvin din søvn

Vin kan sidestilles med koffein, når det kommer til at ødelægge søvn, siger dansk ekspert.
af Mia Qvist Scheelsbeck, Foto: All Over Press 4.08.2011

Hvis du ikke kan sove om aftenen, så gør et glas rødvin som regel underværker. Men i virkeligheden skader vinen søvnen mere, end den gavner. Alkohol påvirker nemlig søvnen i en sådan grad, at du både vil sove dårligere og i kortere tid.

"Alkohol bruges ofte som indsovningsmedicin, fordi du falder hurtigere i søvn. Men problemet er, at når kroppen skal forbrænde alkoholen, gør det søvnen dårligere. Du vågner typisk før om morgenen, og det påvirker også de søvnstadier, du normalt skal igennem," siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

LÆS OGSÅ: Guide til bedre søvn

Myten skal aflives
Han vil gerne aflive myten om, at alkohol kan hjælpe på søvnen.
"Når du ikke får sovet godt nok, vil du mærke en større træthed og udmattelse dagen efter. Du kan godt sidestille alkohol med kaffe i forhold til søvn. Begge dele er rigtig skidt," forklarer Mikael Rasmussen.

Mens alkohol sætter kroppens forbrænding på overarbejde, virker kaffe opkvikkende og gør det sværere for kroppen at falde til ro.

LÆS OGSÅ: Vin feder ikke

Den dybe søvn er vigtig
Forskning har vist, at alkohol kan påvirke flere søvnstadier - både den overfladiske og dybe søvn.

" Den dybe søvn indtræder først på natten - typisk inden for de tre første timer. Her får kroppen sin fysiske restitution, og immunforsvaret får sig et pust. Den dybe søvn er jo vigtig, for kroppen sørger for at få den først," siger Mikael Rasmussen.

Han råder faktisk til, at man sørger for ikke at have alkohol i blodet, når man går i seng.

" Vi skal jo lidt i byen, men et godt råd er, at man ellers sørger for ikke at have alkohol i blodet, når man skal sove. Det er ikke hensigtsmæssigt," siger Mikael Rasmussen.