Se også
Kager
Marcipantærte a la bedstefars skæg
Husker du kageklassikeren bedstefars skæg? Her får den seje marengs selskab af svampet marcipantærte og en frisk og syrlig æble-citron-kompot. Et match made in heaven!
af Gitte Heidi Rasmussen. Foto: Stine Christiansen
19.02.2023
Ingredienser
- 200 g hvedemel
- 75 g flormelis
- 50 g mandelmel
- 175 g smør
- 1 æggeblomme
- Tørrede bønner eller kikærter til blindbagning
Marcipancreme
- 100 g smør
- 100 g sukker
- 150 g marcipan
- 1 æggeblomme
- 1 æg
- 2 spsk. hvedemel
- 1 stor tærteform, ca. 25 cm i diameter
Æble-citron-kompot
- 2 store æbler
- 50 g sukker
- 1 usprøjtet citron
Marengs
- 2 æggehvider
- 100 g sukker
- ½ tsk. citronsaft
- 1 sprøjtepose med tylle
- 1 creme brulé-gasbrænder
Marcipantærte a la bedstefars skæg
- Bland mel, flormelis og mandelmel i en skål. Smuldr smørret i melblandingen med fingrene, og saml dejen med æggeblomme uden at ælte for meget. Lad dejen hvile i 30 minutter på køl.
- Tænd ovnen på 200°. Rul dejen ud med en kagerulle, og læg den i en smurt tærteform.
- Læg et stykke bagepapir oven på dejen, og læg tørrede bønner eller kikærter rundt langs kanten, så tærtekanten holdes på plads, mens den bages.
- Forbag tærtebunden i ovnen i 12 minutter.
Marcipancreme
- Riv marcipanen. Rør smør, sukker og marcipan sammen i en skål til en blød og cremet masse.
- Tilsæt æg og æggeblomme, og pisk et par minutter.
- Rør hvedemel i, og fordel cremen i den forbagte tærtebund.
- Bag tærten i ovnen i ca. 15 minutter. Afkøl.
Æble-citron-kompot
- Skræl æbler, og skær dem i små tern. Læg dem i en gryde sammen med sukker.
- Skyl citronen, og riv skallen fint ned i gryden.
- Bring æbletern og citronskal langsomt i kog, og lad det simre ved svag varme, til æblerne er godt møre.
Marengs
- Pisk æggehvider næsten helt stive i en skål med en elpisker.
- Tilsæt 4 spsk. sukker og citronsaft. Pisk det sammen, til æggehviderne er helt stive.
- Vend resten af sukkeret i, og fyld marengsen i sprøjteposen.
- Smør æble-citron-kompotten ud på den afkølede tærte, og sprøjt små marengstoppe på.
- Brænd forsigtigt marengsen med en gasbrænder, så den bliver karamelliseret og gylden. Servér straks.