Kager

Marcipantærte a la bedstefars skæg

Husker du kageklassikeren bedstefars skæg? Her får den seje marengs selskab af svampet marcipantærte og en frisk og syrlig æble-citron-kompot. Et match made in heaven!
af Gitte Heidi Rasmussen. Foto: Stine Christiansen 19.02.2023
Marcipantærte a la bedstefars skæg

Ingredienser

  • 200 g hvedemel
  • 75 g flormelis
  • 50 g mandelmel
  • 175 g smør
  • 1 æggeblomme
  • Tørrede bønner eller kikærter til blindbagning

Marcipancreme

  • 100 g smør
  • 100 g sukker
  • 150 g marcipan
  • 1 æggeblomme
  • 1 æg
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 stor tærteform, ca. 25 cm i diameter

Æble-citron-kompot

  • 2 store æbler
  • 50 g sukker
  • 1 usprøjtet citron

Marengs

  • 2 æggehvider
  • 100 g sukker
  • ½ tsk. citronsaft
  • 1 sprøjtepose med tylle
  • 1 creme brulé-gasbrænder

Marcipantærte a la bedstefars skæg

  1. Bland mel, flormelis og mandelmel i en skål. Smuldr smørret i melblandingen med fingrene, og saml dejen med æggeblomme uden at ælte for meget. Lad dejen hvile i 30 minutter på køl.
  2. Tænd ovnen på 200°. Rul dejen ud med en kagerulle, og læg den i en smurt tærteform.
  3. Læg et stykke bagepapir oven på dejen, og læg tørrede bønner eller kikærter rundt langs kanten, så tærtekanten holdes på plads, mens den bages.
  4. Forbag tærtebunden i ovnen i 12 minutter.

Marcipancreme

  1. Riv marcipanen. Rør smør, sukker og marcipan sammen i en skål til en blød og cremet masse.
  2. Tilsæt æg og æggeblomme, og pisk et par minutter.
  3. Rør hvedemel i, og fordel cremen i den forbagte tærtebund.
  4. Bag tærten i ovnen i ca. 15 minutter. Afkøl.

Æble-citron-kompot

  1. Skræl æbler, og skær dem i små tern. Læg dem i en gryde sammen med sukker.
  2. Skyl citronen, og riv skallen fint ned i gryden.
  3. Bring æbletern og citronskal langsomt i kog, og lad det simre ved svag varme, til æblerne er godt møre.

Marengs

  1. Pisk æggehvider næsten helt stive i en skål med en elpisker.
  2. Tilsæt 4 spsk. sukker og citronsaft. Pisk det sammen, til æggehviderne er helt stive.
  3. Vend resten af sukkeret i, og fyld marengsen i sprøjteposen.
  4. Smør æble-citron-kompotten ud på den afkølede tærte, og sprøjt små marengstoppe på.
  5. Brænd forsigtigt marengsen med en gasbrænder, så den bliver karamelliseret og gylden. Servér straks.