Rugen er rig på smag og har i mere end 1.000 år været brugt i det danske surdejsrugbrød. Men det har også været brugt i svenskernes knækbrød, tyskernes pumpernikkel og i den russiske drik med gæret brød kvass samt i såkaldt rye beer og canadisk rye whisky. Udover i rugbrød bliver rug også brugt til knækbrød, kiks, morgenmadsprodukter, grød, chips, som skårne rugkerner i salater, og poppede kerner, som kan spises direkte fra posen.
PRØV OGSÅ: Sund salat med spelt og kål
Rugkerner giver en sund salat med bid fra peberroden
Fra marken til dit bord. Bland de kogte rugkerner, som er fulde af nødde- og kornsmag, med stegte selleritern, syrlige æbletern, frisk persille og revet peberrod. Det er en sund salat, der i mere end en forstand kan få tårerne frem i øjnene.
Opskrift på sund salat med rugkerner
Antal: 4 personer
Det skal du bruge:
- 3 dl rugkerner
- 1 l vand
- salt og friskkværnet peber
- 4 spsk. olivenolie
- 2 spsk. æbleeddike
- 1 lille knoldselleri
- 2 æbler
- 1 bundt bredbladet persille
- 10 cm frisk peberrod
ANBEFALING! Nyd fx din sunde salat sammen med
dette italienske madbrød! Sådan laver du en sund salat med rugkerner:
- Bring rugkernerne i kog i en gryde med letsaltet vand, og kog dem i 40-45 minutter på lavt blus. Lad dem derefter trække i 5 minutter under låg, og hæld så eventuelt overskydende vand fra. Bland de lune kerner med 2 spsk. olivenolie, æbleeddike, salt og peber, og lad kernerne køle helt af.
- Skræl sellerien, og skær den ud i tern på 2 x 2 cm. Steg selleriternene i olivenolie på en pande i 4-5 minutter, til de får farve og bliver møre, men stadig har lidt bid.
- Skær æblerne i tern, og bland æbler og selleritern med rugkernerne.
- Skyl og tør persillen, og hak den groft. Bland den i salaten. Skræl peberroden, og riv den ud over salaten.
- Servér salaten som en selvstændig frokostsalat eller som tilbehør til en hovedret.