Grønt

Tre bud på sunde ”pasta” retter

Se her tre sunde bud på ”pasta”-retter og få lidt inspiration til, hvordan man kan peppe pastaen op. Om det skal gå hurtigt, eller du har god tid i køkkenet, kan du finde et bud på en opskrift her.
Af Katrine Baumgardt 18.05.2015

Lad os indrømme det. Pasta har nok bare en fast rolle på madplanerne. Det er let at have med at gøre og kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Og så er det jo bare lækkert! Der er dog én ulempe. Det er ikke just sundt. Så hvis man kunne få det bedste fra en pastaret uden denne usunde ulempe, ville det være et kærkomment mirakel, ikke sandt?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Selvom det ikke er noget helt nyt, er der faktisk mange måder, man kan twiste en pastaret på. Pastaen fungerer mere eller mindre som et tomt lærred uden for meget smag. Derfor kan de forskellige sovser eller pestoer få lov at farve retten. På næsten samme måde fungerer en squash- eller zucchiniudgave af pastaen.

Så her har vi samlet tre bud på, hvordan man laver en lækker ”pasta” ret fyldt med smag og kraft uden de usunde ulemper.

ZUCCHINI FETTUCCINE MED SPINAT PESTO

The Two Bananas

Foto: The Two Bananas

Kate Famiglietti, der har bloggen The Two Bananas, er en sand pasta-elsker. Takket være sin italienske baggrund har pastaen en særlig plads i hendes hjerte. Men trods hendes kærlighed til ingrediensen har hun alligevel formået at skifte den ud med succes. Her er hendes bud på, hvordan man lynhurtigt kan bikse en vegetarisk, low carb, glutenfri pastaret sammen.

Til to serveringer.

2-3 store zucchinier eller 4-5 små

Salt

SÅDAN GØR DU:

  1. Hæld salt i en stor gryde med kogende vand.
  2. Skrald zucchinierne hvis du foretrækker dette. For at lave zucchinerne til pasta kan man sagtens bare bruge en grøntsagsskræller (jeg bruger en bred en) til at skrælle sig hele vejen igennem zucchinien indtil man kun har en bunke zucchini-strimler tilbage med en bredde på ca. 5 cm. Læg strimlerne i en pæn bunke og skær dem halvt eller kvart så brede. Gentag med alle zucchinierne.
  3. Kog zucchini-nudlerne i kogende vand i omkring et minut. De vil blive tilberedt men stadig have lidt bid.
  4. Læg zucchini-nudlerne i et koldt vandbad for at stoppe kogningen og derved forhindre at de bliver udkogte og bliver grødet.
  5. Tør zucchinien med et rent viskestykke så det overskydende vand ikke gør saucen vandet.
  6. Top zucchininudlerne med din favoritsovs (se min opskrift på spinatpesto nedenunder) og nyd den!

SPINATPESTO:

  • 1 pose/bundt baby spinat
  • 1 lille fed hvidløg
  • ¼ kop revet parmesanost
  • ¼ kop og lidt ekstra olivenolie
  • Salt til at smage til med

SÅDAN GØR DU:

  1. Put hvidløget i en i en foodprocessor og blend indtil det er helt finthakket.
  2. Tilføj spinaten og lad processoren være tændt så også spinaten bliver helt finthakket.
  3. Hæld olivenolien i lidt ad gangen (du har måske brug for mere end ¼ kop afhængigt at mængden af spinat) indtil pestoen opnår din ønskede konsistens.
  4. Tilføj parmesanost og salt mens du smager på pestoen. Lad processoren køre indtil osten er blandet godt ind i pestoen.

SQUASHSPAGHETTI MED CITRON, PARMASKINKE OG GEDEOST

Julie Carla
Julie Karla

Foto: Julie Karla

De næste opskrifter er lavet af Julie Karla. Faktisk har hun vundet prisen i DM i hverdagsmad, så søger man inspiration til lækre hverdagsretter, er hendes blog det perfekte sted at kigge. Her kommer to bud fra hende på lækre, sunde pastaretter.

Til to serveringer.

INGREDIENSER:

  • 1/2 gederulle
  • 6 skiver parmaskinke
  • Frisk timian
  • Agavesirup (eller akaciehonning)
  • 1 stor squash (ca. 400 gr.)
  • 1 spsk. olivenolie
  • Skal af 1/4 økologisk citron
  • 1 spsk. frisk timian
  • 1 håndfuld græskarkerner
  • Salt
  • Olivenolie

SÅDAN GØR DU

  1. Start med at lave de små parmaskinkepakker med gedeost.
  2. Skær den halve gederulle ud i seks skiver. Læg dem på hver af de seks skiver parmaskinke.
  3. Dryp osten med en smule agavesirup og drys lidt frisk timian over.
  4. Fold parmaskinken rundt om osten, så den former en lille pakke, og sørg for at enderne vender ned af. Tryk parmaskinken godt sammen om gedeosten, så den ikke slipper, når den bliver bagt.
  5. Læg pakkerne på et stykke bagepapir og bag pakkerne ved 225 gr. i ca. 10 minutter, eller indtil parmaskinken bliver en lille smule sprød, og osten dejligt smeltet og cremet.
  6. Lav imens din squashspaghetti.
  7. Skyl squashen rigtig godt. Riv squashen på et mandolinjern eller med en spiralizer, så man får nogle lange flotte squashspaghetti-strimler. Vend squashspaghettien med 1 spsk. olivenolie, citronskal og frisk timian og smag til med lidt citronsaft.
  8. Rist græskarkernerne kort på en pande med en lille smule olivenolie og godt med salt. Vend dem rundt undervejs, så de bliver sprøde på alle sider. Lad dem køle af på et stykke køkkenrulle.
  9. Anret squashspaghettien på en tallerken og læg tre små parmaskinkepakker ovenpå. Drys med de saltede græskarkerner, lidt ekstra citronskal og frisk timian, friskkværnet peber og endelig en god sjat god olivenolie.

Julie Karla

Foto: Julie Karla

Til to serveringer.

Ingredienser:

  • 1 squash
  • 200 gr. tunsteak

Marinade

  • 3 spsk. soja
  • 1 spsk. honning
  • 1 spsk. limesaft

Panering

  • Sorte sesamfrø

Pynt

  • Frisk mynte
  • Tørret morgenfrue
  • Limebåde

SÅDAN GØR DU:

  1. Bland soyasovs, honning og limejuice i en skål og læg tunen heri. Lad den stå og hvile i min. 1 time.
  2. Squashen rives på langs på et mandolinjern, så man får fine nudler.
  3. Vend tunen i sorte sesamfrø og steg den i ganske få minutter på hver side i olie på en meget varm pande.
  4. Skær tunen i skiver og server et par skiver tun oven på squashnudlerne.
  5. Dryp med limesaft og drys ekstra sorte sesamfrø over.
  6. Pynt med frisk mynte og evt. gul morgenfrue.