Her er en grunddej, som du kan variere, så du får fem vidt forskellige småkager ud af den: Windowcakes med syltetøj, pebernødder, jødekager, tranebærsmåkager og ingefærsmåkager med creme.
Småkager er ikke til at komme udenom i julen, og vi spiser småkager i lange baner hele december igennem. Men synes du også, det kan være lidt overskueligt at få bagt alle de småkager, så se her.
Vi giver dig én dej, som du - med lidt variation selvfølgelig - kan bruge til fem forskellige slags småkager. Så skal det noget blive nemt at få bagt småkager til hele julen.
Grunddej til alle småkager
175 g koldt smør
250 g hvedemel
125 g sukker
Smuldr smørret i hvedemelet. Tilsæt
sukkeret, og saml dejen.
Smarte tips til småkager
Smørret til dejen skal være koldt.
Det er nemt at lave dej til småkager i en foodprocessor:
Kom alle ingredienser i maskinen, og kør dem sammen. Saml dejen med hænderne.
Ovnen skal være varm, når du sætter dine småkager ind.
Lad de færdigbagte småkager køle af på en rist - så bliver de sprøde.
Gem dine småkager lufttætte dåser, så de bevarer sprødheden.
Du skal jo have nogget at drikke til dine småkager. Her er 8 juledrikke at varme sig på
Jødekager
Ca. 75 småkager:
1 portion grunddej
1 æg til pensling
1 spsk. sukker
1 tsk. kanel
Lav grunddejen. Rul dejen til en pølse med en diameter på 5 cm. Pak den ind i bagepapir, og kom den i køleskabet 1 time eller i fryseren 20-30 min. Skær dejen ud i tynde skiver, og læg dem på en bageplade. Pensl med sammenpisket æg. Bland sukker og kanel, og drys det på dine småkager. Bag dem ved 200° i 8-9 min., til de er gyldne.
Prøv også opskriften: Brunkager med bid i.
Småkager med tørrede tranebær
Ca. 50 småkager:
1 portion grunddej
50 g tørrede tranebær
1 tsk. sukker
1 æg til pensling
Lav grunddejen. Kom den i køleskabet i ca. 20 min., så den bliver en smule fast. Rul dejen ud på et stykke bagepapir, til den er ca. 5 mm tyk. Skær dejen ud i små kvadrater. Hak tranebærrene, og bland dem med sukkeret. Pensl dine småkager med sammenpisket æg, og drys med tranebærsukkeret. Bag dine småkager ved 200° i ca. 9 min.
Ingefærsmåkager med creme
Ca. 50 småkager:
75 g syltet ingefær i lage
1 portion grunddej
INGEFÆRCREME:
125 g blødt smør
65 g flormelis
3 spsk. sirupslage fra syltet ingefær (kan erstattes med saft fra ½ lime)
PYNT:
Syltet ingefær
Hak den syltede ingefær fint. Lav grunddejen, og tilsæt hakket ingefær, når du kommer sukker i grunddejen. Læg dejen på køl ca. 20 min. Rul dejen ud på et stykke bagepapir, til den er ca. 5 mm tyk. Stik dejen ud med en udstikker. Bag dine småkager ved 200° i ca. 9 min.
Pisk blødt smør sammen med flormelis og sirup fra ingefæren. Kom det i en sprøjtepose, og sprøjt en lille klat på hver kage. Pynt dine småkager med et stykke syltet ingefær.
Pebernødder
Ca. 110 pebernødder:
1 portion grunddej
½ tsk. hvid peber
1 tsk. kardemomme
1 tsk. kanel
Ca. 25 g mandelsplitter
Lav grunddejen, og tilsæt krydderierne, når du kommer sukkeret i grunddejen. Tril dejen til lange tynde pølser, og skær dem ud i små stykker. Rul dem til runde kugler, og pres en mandelsplit ned i toppen af hver kugle. Læg pebernødderne på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 200° i ca. 10 min.
Prøv også den lækre variation: Julekager med abrikos.
Windowcakes med syltetøj
Ca. 25 småkager:
To hjerteudstikkere i forskellige størrelser.
1 portion grunddej
4 tsk. kakao
Ca. 1 dl jordbærsyltetøj
Lav grunddejen, og tilsæt kakao, når du kommer sukkeret i grunddejen. Læg derefter dejen på køl ca. 20 min., så den bliver en smule fast. Rul dejen ud på bagepapir med en kagerulle - bagepapiret gør det lettere at få dejen fra bordet.
Stik hjerter ud af dejen med en hjerteudstikker - udstik et mindre hjerte i halvdelen af hjerterne. Fjern det lille dejhjerte. Saml overskudsdejen, og udstik flere hjerter, til al dejen er brugt. Læg hjerterne på en bageplade med bagepapir. Bag dem ved 200° i ca. 10 min. Lad dine småkager afkøle, og kom en lille klat syltetøj på de hele hjerter. Læg hullede hjerter ovenpå.
Pak dine julegaver ind i kreativ og personlig indpakning
Husk: Småkager kan nydes året rundt!