Fisk og skaldyr

Sushi opskrifter

Japanerne har et særligt talent for skønhed og ceremoniel præcision, når det kommer til sushi opskrifter. Men at tilberede sin egen sushi er faktisk både overkommeligt og sjovt.
af Marie Melchior Foto Bettina Hastoft Regi House Doctor 22.02.2012
sushi opskrifter

SUSHI RIS
(4 personer)
250 g sushi ris
4 dl vand
2 spsk risvinseddike
2 spsk sukker

Sushi opskrifter: ris
Skyl sushi risene grundigt under den kolde hane, og lad dem stå i blød i 20 min. Hæld vandet fra, og skyl igen under koldt vand.
Hæld sushi risene i en gryde sammen med vand, og læg låg på - det er vigtigt, at låget slutter helt tæt. Bring vandet i kog, og kog i to min., skru ned til middel varme, og kog i 5 min. Skru nu ned til svag varme, og lad sushi risene koge i yderligere 15 min. Tag gryden af varmen, og tag låget af. Læg et viskestykke over risene, og lad dem stå i 10-15 min. Hæld risene over i et stort fad, der ikke er af metal. Japanerne bruger risafkølings-kar af cedertræ når de laver sushi ris. En stor salatskål egner sig fint.
Vend risene rundt med en træspatel for at skille dem fra hinanden. Bland risvinseddike med sukker, rør til sukkeret er helt opløst. Hæld eddikeblandingen over risene, og bland godt. Bliv ved med at vende risene rundt med en træspatel til risene er blanke og afkølede. Det tager ca. 10 min.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvis du er på udkig efter sushi opskrifter, så må du være vild med fisk. Få en opskrift med tun her

SUSHI OPSKRIFTER: MAKIRULLER MED GRØNSAGER

(4 personer)
1 portion sushi ris (se opskrift)
1 pakke noritang
1 agurk uden kerner i fine stave
2 gulerødder i fine stave
1 avocado i stave
1 bdt. purløg
1 bambusmåtte til at rulle med
soja
wasabi
syltet ingefær

Sådan laver du sushi makiruller:
Læg et halvt ark noritang på en bambusmåtte. Rist evt. først tangen hurtigt i ovnen eller ved at holde den over en varm kogeplade. Dæk tangen med et ca. 1 cm tykt lag ris. Gå helt ud til kanten i siderne, men lad top og bund være fri for ris. Læg det ønskede fyld over midten af risene, fx purløgsstrå og stave af gulerod og agurk. Rul makien jævnt sammen ved hjælp af bambusmåtten. Begynd fra den nederste kant, og rul. Stop lige før rullen lukker, og dup med lidt risvinseddike langs den frie tangkant, så rullen forsejles. Gør rullen færdig i bambusmåtten, og pres den lidt sammen. Skær 6 stykker med en skarp kniv. Det er kun fantasien, der sætter grænser for indholdet i makirullerne. Prøv også med fx krabbe, rogn eller røget laks. Anretning: Hæld soja, syltet ingefær og wasabi i små skåle. Opløs lidt wasabi i sojaen, men gå forsigtigt frem - den er meget stærk! Dyp makirullerne forsigtigt i sojaen, og frisk indimellem smagsløgene op med en bid syltet ingefær. Sushien spises med pinde, og hver har sin lille skål med soja til at dyppe i.

SUSHI OPSKRIFTER: SASHIMI
(4 personer)
300 g rå tun
soja
wasabi
syltet ingefær

Skær fisken i skiver på skrå, og server sammen med wasabi, soja og ingefær i små skåle. Sashimi sushi spises med pinde og dyppes ligesom makirullerne i soja blandet med lidt wasabi. Den syltede ingefær spises ved siden af som en 'mundopfrisker'.

Opskrift på nigiri sushi