Tilbehør

Lækker og nem panzanella

Basilikum, filonebrød, olivenolie og tomater - denne forret er indbegrebet af Italien!
af Nicoline Olsen, assisteret af Othilia Thalund. 13.10.2008 Foto: Christian Petersen.
Panzanella - italiensk tomatsalat med agurk og croutoner

Ingredienser

  • 1 landbrød, fx italiensk filone
  • 1 fed hvidløg
  • 4 spsk. olie til at riste croutoner i
  • 1 agurk
  • Ca. 2 tsk. flagesalt
  • 8 spsk. god olivenolie til dressing
  • 1 kg tomater
  • 1 bundt grøn basilikum
  • 1 bundt rød basilikum
  • 2 rødløg
  • Salt og peber fra kværn

Sådan laver du panzanella

  1. Skær endeskiverne af brødet og skær det så i 2 x 2 cm store tern. Kom dem i en bradepande.
  2. Knus hvidløget med en kniv og derefter i en morter og bland det med 4 spsk. olivenolie. Hæld blandingen over brødternene og vend godt rundt.
  3. Sæt bradepanden i ovnen under grillen og lad brødternene riste, til de er gyldne og sprøde. Vend dem rundt indimellem og hold hele tiden øje med dem.
  4. Skræl agurken og skær den derefter i små tern på 1 x 1 cm. Kom agurketernene i en skål eller en alubakke sammen med salt og 8 spsk. olivenolie.
  5. Skær tomaterne i grove stykker og bland dem med agurkerne. Vend det hele godt rundt i olien. Kom brødet ved og vend rundt igen.
  6. Lad salaten trække ½ time.
  7. Pluk basilikummen og skær løgene i tynde skiver. Lige inden servering vendes basilikum og løg i salaten. Smag til med salt og friskkværnet peber.

TIP: Brug gerne forskellige slags tomater, fx bøf- og blommetomater.