Nyttige tips til haven i april

Nu er det endelig forår, og du kan begynde at så afgrøder i køkkenhaven. Desværre pibler ukrudtet også op. Få hjælp til begge dele og flere tips til haven i april!

Af Anita Banner og Susie Helsing Nielsen / Foto: Jytte Boch

Beskær dine roser nu

Roser − især de storblomstrende haveroser − skal beskæres hvert år for at holde sig tætte og i den rette højde. En gylden regel er, at jo hårdere du skærer rosen tilbage, jo færre grene og blomster kommer der. Til gengæld bliver grenene kraftigere og blomsterne større. Start altid med at fjerne beskadigede, visne og syge grene helt nede ved jorden. Fjern også de grene, som vender ind mod midten, og små tynde grene, som alligevel ikke kan bære roserne. Grene, der er ældre end ca. fire år, klippes af nede ved basis eller ved et nyt kraftigt skud, så rosen får plads til nyvækst. De andre grene skal beskæres i den højde, du ønsker, men altid lige over et øje, der vender væk fra midten.

Få endnu flere nyttige havetips i magasinet ISABELLAS

Tid til at potte om

Pot stueplanterne om en dag, hvor vejret er lunt og byder på lidt småregn, så kan de ompottede planter nemlig komme en tur ud i regnen og blive skyllet rene for vinteren støv. Småregnen er blid og efterlader ikke grimme kalkpletter på bladene. Det er vigtigt, at planterne kommer ind igen, hvis solen bryder frem, og senest, når mørket falder på. Hvis stueplanterne udsættes for direkte sol, bliver de solskoldede og får uoprettelige skader på bladene. Bliver de stående ude om natten, risikerer du, at de går til af kulde.

Se, hvordan du driver havens grene i blomst her

Fjern ukrudtet med håndkraft

Meget ukrudt i køkkenhaven betyder, at der er et stort frødepot i jorden, så hver gang du graver, hakker, kultiverer og river i jorden, bliver der vendt nye ukrudtsfrø op til overfladen. Ukrudtsfrøene kan ligge nede i jorden i årevis uden at miste spireevnen, men så snart de bliver aktiveret af lyset, når du arbejder med jorden, vil de begynde at spire, hvis der er fugt nok i jorden. Hvis du kan overskue at fjerne ukrudtet ved at rykke det op med hænderne, vil du rode mindst muligt i jorden og dermed forhindre en masse ukrudtsfrø i at få muligheden for at spire.

Af med vinterdynen

Jorddækket i køkkenhaven har hele vinteren sørget for at bevare jordens struktur og holde på næringsstofferne, men nu er det ved at være tid til at fjerne det igen, så jorden kan få lys og luft, inden du skal begynde at så. Jorddækket holder nemlig både på fugten og kulden, så hvis det bliver liggende, kan der nemt gå to uger ekstra, inden jorden er blevet varm nok til at så i. Desuden er en fugtig jord svær at bearbejde og klargøre til et godt og jævnt såbed. Læg jorddækket til side i umiddelbar nærhed, og genbrug det, når de mange frø er spiret og planterne store nok til at få dække omkring sig.

Bliv inspireret af en smuk forårshave her

Så fra midten af april

Midt i april kan du begynde at så mange afgrøder til køkkenhaven, fx ærter, radiser, spinat, persille og kørvel. Vælg et lunt sted, og lav riller i havejorden. Læs på frøpakken, hvor dybt frøene skal ned og med hvor stor afstand. Dæk gerne jorden med fiberdug for at give den ekstra varme. Kun persillen skal skånes for fiberdugen. Den spirer nemlig bedre, hvis den får kuldepåvirkning.

Læs mere om:

Læs også:

chili
Haven i november