Det skal du gøre i haven i november

Selv om bladene er drysset af træerne og de fleste blomster har givet op, er der stadig masser, man kan lave i haven. Få vores guide til haven i november her!

Tirsdag, 18. oktober 2016 - 10:42 - af Nanna Louise Teckemeier / Foto: Tia Borgsmidt.

Havearbejde forbindes oftest med forår og sommer, men du kan også sagtens være flittig i haven i november måned. Vores haveredaktør har samlet de vigtigste gøremål i haven i november til dig her!

Guide til haven i november

Væk med mumierne
Indskrumpne frugter, såkaldte frugtmumier, der sidder tilbage på træerne eller ligger på græsplænen, skal samles ind. De indskrumpede frugter skyldes svampen monilia, og lader du dem sidde, er kimen allerede lagt til sygdom næste år. Smid dem i skraldespanden eller brænd dem, de må ikke komme i komposten.

Beskær rododendron
Er dine rododendron blevet for store eller ranglede, kan du beskære dem nu, så de bliver tætte og fine til foråret. Se her hvordan du gør.

Dæk køkkenhaven til
Når de sidste afgrøder i køkkenhaven er høstet (eller hvis du lader fx vintergulerødder stå i bedet), så lad den ikke stå bar vinteren over, men giv den en beskyttende ’dyne’. Det kan være et 10-30 cm tykt lag af blade, halm eller, hvis du bor i nærheden af vandet, ålegræs som er skyllet ind på stranden. Jorddækket forhindrer ukrudt i at spire, gavner jordstrukturen og beskytter jorden imod udvaskning af næringsstoffer. 

Flere vintertips til haven finder du her.

Gå på æggejagt
Det er ikke påskeharens æg, men derimod æg fra iberisk skovsnegl (populært kaldet dræbesnegl), vi taler om. Om efteråret lægger sneglene æg, som klækkes og bliver til nye snegle, når foråret melder sig. Et par timers æggejagt er godt givet ud, da de som regel ligger i kuld på 30-60 stykker samlet. Find æggene på fugtige steder som under bark, brædder, sten eller i kompostbunken. Dræbesneglens æg er 3-5 mm i diameter, mælkehvide og geleagtige. Det er vigtigt, at du kun ødelægger æg fra dræbersneglen og ikke fra andre snegle, som kan give dem konkurrence. Brug Naturstyrelsens bestemmelsesnøgle til snegleæg, hvis du er i tvivl. Saml æggene i en plastikpose, som du binder knude på og smider i skraldespanden.

Læs flere tips til at undgå dræbersnegle her!

God fornøjelse med haven i november!

Læs mere om:

Læs også: