Farver i indretningen
Tips & tricks

10 gode råd til at forny dit hjem med farver

af Sofie Elkjær Petersen. 22.09.2023
Foto: Mia Mortensen, Pia Winther, Winnie Methmann, Another Studio, Pernille Enoch og PR
Trænger du til, at der sker lidt nyt i indretningen? Med maling, pensel og en fridag ved hånden kan du give dit hjem et friskt look helt uden at købe nyt. Kun fantasien sætter grænser for, hvor en ny farve kan skabe fornyelse.

Har du lyst til at pifte din indretning op? Du behøver ikke at købe nye møbler for at ændre udtrykket i din bolig. Du kan nemt friske dit hjem op med hjælp fra maling i de fineste farver.

10 gode råd til at forny dit hjem med farver

Både store og små ændringer kan gøre forskellen, og det behøver hverken at være dyrt eller tidskrævende. Her får du vores ti bedste råd til at forny hjemmet med maling og farver!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Bordben

Hvis du har lyse gulve og lette farver på væggene, kan du skabe modspil ved at male spisebordets ben eller sokkel i en mørk farve. Øjet elsker gentagelser, så vælg en farve, der går igen i billedvæggen. Det drager blikket mod kunsten og skaber harmoni og ro. Samtidig inviterer det øjet til at gå på opdagelse i rummets detaljer.

Nyt på køkkenfronten

Skal dit køkken have en overhaling, behøver du ikke tømme pengepungen. Fat malerpenslen, og giv lågerne et par lag maling, og vupti, så har du et helt nyt køkken. Inden du går i gang, er det en god idé at slibe lågerne let ned og bruge en hæftegrunder, så malingen hænger bedre fast. Har dit køkken låger af laminat, melamin eller folie, skal du nok starte med lidt grovere sandpapir, men ellers er processen den samme.

 

 1. Kig ind

  Det lille toiletskab får et helt nyt og anderledes udtryk, hvis du maler indersiden og ydersiden i hver sin farve. Det kan se rigtig fint ud, hvis skabet har en glaslåge, så man kan se begge farver, uanset om skabet er åbent eller lukket. Har du hænderne godt skruet på, kan du også selv upcycle lågen med fransk flet for at fremhæve farvespillet, når skabet er lukket.

 2. Indgangen til noget nyt

  Lidt kan ofte gøre meget. Du behøver derfor ikke male hele rummet for at få stor effekt. Prøv eksempelvis at male en dørkarm i en farve, der både fanger øjet og binder de to tilstødende rum sammen. Vær ikke bange for at lege med farverne. Du kan hurtigt male den over igen og starte forfra.

 3. Mal trappen trin for trin

  Fremhæv trappen med maling i en markant farve, og få et flot blikfang i din entré. Uanset om du vælger at male trinnene, gelænderet eller hele trappen i en ny farve, vil det gøre en forskel i rummet. Og det vil gøre en endnu større forskel, hvis du kaster dig ud i forskellige farver på hvert trin.

Tone i tone

Har du en åben reol, hvor du udstiller glas, keramik og nips? Ved at male reolen i samme farve som væggen kommer dine fine fund i fokus. Vælg gerne en rolig farve som baggrund for det farverige tableau. Så er det lettere at få øje på det, der står på hylderne.

Genialt gulv

Det er ikke ligegyldigt, hvordan du anvender farver i indretningen. Mørke farver kan skabe tyngde og få rummet til at virke mindre, mens lyse farver kan få rummet til at virke større. Derfor giver det god mening at anvende mørke farver tæt på gulvet og lyse farver på vægge og loft. Prøv at male køkkengulv og -fronter i den samme mørke farve. Eller match farven på stuegulvet med sofabordets ben. Husk, at farven bliver mere intens, jo større arealet er.

 

 1. Nem fornyelse af badeværelse

  Hvide fliser kan let få et badeværelse til at fremstå lidt hospitalsagtigt, men du behøver ikke skifte fliserne ud. Med en farvet fuge kan du let friske rummet op og skabe et lidt blødere udtryk. Det kan umiddelbart være svært at få øje på fugefarven, så lad den gerne forsætte op på loftet, hvor den kan nå nye højder.

 2. Kontrastfyldte hylder

  Hvorfor ikke give køkkenskabene en overhaling på indersiden? Mal hylderne i en kontrastfarve for at få dem til at stå tydeligt frem. De fleste af os har hvide tallerkener og glas stående på hylderne, som vil stå ekstra fint frem mod en farverig baggrund.

 3. Bordpladen som blikfang

  Hvis du er typen, der er helt vild med at dække bordet pænt op, når du får gæster til middag, vil du elske denne idé. Mal din bordplade i en flot farve, der passer med dit service. Så er du altid er klar til gæster. Men husk, at forberedelse er en forudsætning for et godt resultat. Hvis du vil undgå, at bordet skaller, kræver det en grundig rengøring, en tur med lidt sandpapir og et lag hæftegrunder, inden du svinger penslen.