Aftensmad

Varmrøget laks med urter og mandler

Du behøver ikke at eje en røgeovn for at røge lækker sommermad. Ved hjælp af en jerngryde og røgsmuld kan du fx selv lave lækker varmrøget laks på et blus eller en grill. Få opskriften her!
af Marie Melchior 11.08.2015 Foto: Jacob Helbig

Varmrøget laks er indbegrebet af sommer! Vi har været i køkkenet med Marie Melchior, og det er faktisk slet ikke svært at gøre kunsten efter selv!

Prøv også: Røget laks med fennikelsalat

Varmrøget laks med urter og mandler

(3 personer)

Det skal du bruge til varmrøget laks:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  • 3 laksefileter eller 400 g fersk laks
  • Groft salt
  • 50 g mandler
  • 1 bundt dild
  • 1 bundt purløg
  • 1 usprøjtet citron
  • Ca. 1 tallerkenfuld fint savsmuld fra bøg med krydderurter (kan købes her)

Salat:

  • 1 bundt gulerødder
  • Ca. 1 tallerkenfuld fint savsmuld fra bøg med krydderurter
  • 1 fennikel
  • 1 bakke babyspinat
  • 1 bakke rucola
  • Evt. hjulkroneblomster (kan udelades)
  • 3 spsk. hvid balsamico
  • 6 spsk. olivenolie
  • Salt og peber

FÅ FLERE LÆKRE SOMMERRETTER HER!

Sådan laver du varmrøget laks:

  1. Læg laksefileterne med skindsiden nedad. Drys groft salt over laksefileterne, og lad dem trække i 2 timer. Hak mandler, dild og purløg fint, og bland det sammen i en lille skål. Gem lidt af dilden og purløgen til salaten. Riv skallen fint af citronen, og bland den i. Dup laksen med køkkenrulle for at fjerne fugt og rester af salt.
  2. Fordel blandingen ud over laksestykkerne. Læg bøgesmuld i bunden af en jerngryde, og sæt den på et blus. Tænd for varmen. Læg 1 stykke laks i en si. Hæng sien på gryden, og læg låg over gryden. Brug evt. alufolie til at få gryden tæt. Ryg laksen i 8-10 minutter. Gentag med de øvrige stykker laks. Du kan lægge laksestykket på et fad og dække med alufolie for at holde det varmt, mens du ryger de øvrige.
  3. Salat: Rens gulerødderne, og skær dem i mindre stykker. Opvarm en ny omgang bøgesmuld, til det ryger. Kom gulerødderne i sien, og ryg gulerødderne i 8-10 minutter. Snit imens fenniklen fint på en mandolin, eller skær den i tynde skiver med en kniv. Skyl babyspinat og rucola. Bland salat, røget gulerødder og fennikel sammen.
  4. Pynt med hakket dild og purløg og evt. hjulkroneblomster. Vend salaten rundt med balsamico og olivenolie. Krydr med salt og peber. Servér salaten til den røgede laks.

Tip! Alle slags nødder kan bruges som topping til laksen. Prøv fx også saltede peanuts eller pistacienødder.

Prøv også varmrøget laks med agurk i ravigottecreme!

/ indeholder affiliate//