5 lækre retter til påskefrokosten

Ingen påske uden den traditionelle påskefrokost. Uanset om I er mange eller få rundt om bordet, skal maden selvfølgelig være i top, så alle kan fejre påsken mætte og glade.

Derfor tipper vi dig til nogle af påskens bedste opskrifter på de klassiske indspark på bordet - både klassikerne, som du kender dem, og med et twist!

Pynt til påskebordet: Fine forårsdekorationer

Få inspiration til påskefrokosten i HER: 

Har du et eller flere stykker kyllingebryst - eller stegt/kogt kylling - tilovers, kan du bruge det i luksus kyllingesalat.  Det skal du bruge:1 stort stegt eller kogt kyllingebryst + evt. rester fra benene1 bæger pasteuriserede helæg (blomme og hvide)1 nip saltCa. 3 spsk. olivenolie1 lille fed hvidløg2 ansjosfileter½ citronSalt og peber3 spsk. små kapers, gerne saltede1 dl hakkede valnøddekerner1½ dl nippet bredbladet persilleRistede italienske brødskiver eller rugbrød Tilbehør:Blandet grøn salat af små salatblade Sådan gør du: Lad ægget få stuetemperatur. Kom det i blenderen med salt, og kør i ½ minut. Tilsæt olie lidt ad gangen, mens blenderen kører. Fortsæt, til konsistensen bliver tyk. Hak ansjoser og hvidløg, og kør det med et øjeblik. Smag til med saften fra citronen samt salt og peber. Pil kødet i strimler med en gaffel. Hak nødderne groft. Udblød saltede kapers i koldt vand i 20 minutter, og lad dem dryppe af. Almindelige kapers skal ikke udblødes! Vend det hele med dressingen. Stil det koldt.Skyl og nip persillen. Vend bladene i til allersidst. Anret salaten på ristet brød. 
Anders Schønnemann
Har du et eller flere stykker kyllingebryst - eller stegt/kogt kylling - tilovers, kan du bruge det i luksus kyllingesalat. 
 

Det skal du bruge:

  • 1 stort stegt eller kogt kyllingebryst + evt. rester fra benene
  • 1 bæger pasteuriserede helæg (blomme og hvide)
  • 1 nip salt
  • Ca. 3 spsk. olivenolie
  • 1 lille fed hvidløg
  • 2 ansjosfileter
  • ½ citron
  • Salt og peber
  • 3 spsk. små kapers, gerne saltede
  • 1 dl hakkede valnøddekerner
  • 1½ dl nippet bredbladet persille
  • Ristede italienske brødskiver eller rugbrød
 
Tilbehør:
  • Blandet grøn salat af små salatblade
 

Sådan gør du: 

  1. Lad ægget få stuetemperatur. Kom det i blenderen med salt, og kør i ½ minut. Tilsæt olie lidt ad gangen, mens blenderen kører. Fortsæt, til konsistensen bliver tyk. 
  2. Hak ansjoser og hvidløg, og kør det med et øjeblik. Smag til med saften fra citronen samt salt og peber.
  3. Pil kødet i strimler med en gaffel. Hak nødderne groft.
  4. Udblød saltede kapers i koldt vand i 20 minutter, og lad dem dryppe af. Almindelige kapers skal ikke udblødes! Vend det hele med dressingen. Stil det koldt.
  5. Skyl og nip persillen. Vend bladene i til allersidst.
  6. Anret salaten på ristet brød. 

Har du sild tilovers, kan du trylle dem om til hjemmelavede karrysild med æble og purløg - spis med æg til, og så er der luksusfrokost.Det skal du bruge:1 spsk. pickles3 spsk. god mayonnaise1-2 tsk. karry2 spsk. cremefraiche 18 %250 g gammeldags modnede sildefileter i lage1 løg1 æblesalt og friskkværnet peber 2 ægTil servering: 1 spsk. friskhakket purløgRugbrødSådan gør du:Hak pickles fint med en kokke-kniv. Rør mayonnaise sammen med karry, cremefraiche, de finthakkede pickles og 1-2 spsk. af lagen fra sildene.Skær sildefileterne i pæne stykker med en skrå vinkel.Pil løget, og hak det fint. Skyl æblet, og skær det i små tern.Vend sild, løg og æbletern i karrydressingen, og smag til med salt og peber. Kog æggene i en gryde med vand i ca. 8 minutter, til de er hårdkogte. Lad æggene køle af, og pil skallen af dem.Servering: Anret karrysild på rugbrød, og pynt med hårdkogte æg skåret i kvarte, finthakket purløg og friskkværnet peber. 
Line Falck.

Har du sild tilovers, kan du trylle dem om til hjemmelavede karrysild med æble og purløg - spis med æg til, og så er der luksusfrokost.

Det skal du bruge:

  • 1 spsk. pickles
  • 3 spsk. god mayonnaise
  • 1-2 tsk. karry
  • 2 spsk. cremefraiche 18 %
  • 250 g gammeldags modnede sildefileter i lage
  • 1 løg
  • 1 æble
  • salt og friskkværnet peber 
  • 2 æg

Til servering: 

  • 1 spsk. friskhakket purløg
  • Rugbrød

Sådan gør du:

  1. Hak pickles fint med en kokke-kniv. Rør mayonnaise sammen med karry, cremefraiche, de finthakkede pickles og 1-2 spsk. af lagen fra sildene.
  2. Skær sildefileterne i pæne stykker med en skrå vinkel.
  3. Pil løget, og hak det fint. Skyl æblet, og skær det i små tern.
  4. Vend sild, løg og æbletern i karrydressingen, og smag til med salt og peber. 
  5. Kog æggene i en gryde med vand i ca. 8 minutter, til de er hårdkogte. Lad æggene køle af, og pil skallen af dem.

Servering: Anret karrysild på rugbrød, og pynt med hårdkogte æg skåret i kvarte, finthakket purløg og friskkværnet peber. 

Har du fået købt for meget lammekølle, kan du servere det med en lækker couscoussalat. Du kan gange opskriften op eller ned afhængig af, hvor meget kød du har til overs. Det skal du bruge:1 lammekølle, ca. 1,5 kg2 fed hvidløg3 rødløg4 dl klar bouillon (ellergrønsagsbouillon)100 g tørrede dadleruden sten100 g tørrede abrikoser100 g mandler Krydderblanding:1 spsk. paprika1 spsk. ras el hanout (f.eks. fra Santa Maria)2 spsk. olie til stegningCouscoussalat: 200 g couscous½ fennikel2 pærer½ agurk½ granatæbleMyntedressing:½ bundt mynte2 spsk. honning¼ dl æblecidereddikesalt og friskkværnetpeber½ dl rapsolieSådan gør du:Krydderblanding:Brug en stor gryde, der kan tåle at gå i ovnen. Rist paprika og ras el hanout i den tørre gryde, til det dufter. Tilsæt olie, og brun lammekøllen på alle sider i krydderblandingen.Tænd ovnen på 180°.Pil hvidløg, og skær det i tynde skiver. Pil rødløg, og skær dem i tynde både. Kom hvidløg, rødløg, bouillon, dadler, abrikoser og mandler i gryden til lammekøllen. Sæt gryden i ovnen, og steg lammekøllen i 50 minutter. Couscoussalat:Tilbered couscous efter anvisningen på pakken, og afkøl. Rens fenniklen, skyl pærerne, og skær begge dele i små tern. Skyl agurken; flæk den på langs, skrab kernerne ud med en teske, og skær den i små tern. Pil kernerne ud af granatæblet, og bland dem med fennikel, pærer, agurk og afkølet couscous. Myntedressing:Hak mynte fint. Rør alle ingredienserne til dressingen sammen, og bland den i couscoussalaten. Servér som tilbehør til lammekøllen. 
Columbus Leth
Har du fået købt for meget lammekølle, kan du servere det med en lækker couscoussalat. Du kan gange opskriften op eller ned afhængig af, hvor meget kød du har til overs.
 

Det skal du bruge:

  • 1 lammekølle, ca. 1,5 kg
  • 2 fed hvidløg
  • 3 rødløg
  • 4 dl klar bouillon (eller
  • grønsagsbouillon)
  • 100 g tørrede dadler
  • uden sten
  • 100 g tørrede abrikoser
  • 100 g mandler
 
Krydderblanding:
  • 1 spsk. paprika
  • 1 spsk. ras el hanout (f.eks. fra Santa Maria)
  • 2 spsk. olie til stegning

Couscoussalat: 

  • 200 g couscous
  • ½ fennikel
  • 2 pærer
  • ½ agurk
  • ½ granatæble

Myntedressing:

  • ½ bundt mynte
  • 2 spsk. honning
  • ¼ dl æblecidereddike
  • salt og friskkværnet
  • peber
  • ½ dl rapsolie

Sådan gør du:

Krydderblanding:

  1. Brug en stor gryde, der kan tåle at gå i ovnen. Rist paprika og ras el hanout i den tørre gryde, til det dufter. Tilsæt olie, og brun lammekøllen på alle sider i krydderblandingen.
  2. Tænd ovnen på 180°.
  3. Pil hvidløg, og skær det i tynde skiver. Pil rødløg, og skær dem i tynde både. 
  4. Kom hvidløg, rødløg, bouillon, dadler, abrikoser og mandler i gryden til lammekøllen.
  5. Sæt gryden i ovnen, og steg lammekøllen i 50 minutter.
 
Couscoussalat:
  1. Tilbered couscous efter anvisningen på pakken, og afkøl.
  2. Rens fenniklen, skyl pærerne, og skær begge dele i små tern.
  3. Skyl agurken; flæk den på langs, skrab kernerne ud med en teske, og skær den i små tern.
  4. Pil kernerne ud af granatæblet, og bland dem med fennikel, pærer, agurk og afkølet couscous.
 
Myntedressing:
  1. Hak mynte fint.
  2. Rør alle ingredienserne til dressingen sammen, og bland den i couscoussalaten.
  3. Servér som tilbehør til lammekøllen. 

Det skal du bruge:100 g hvedemel100 g groft hvedemel150 g koldt smør i tern1 æggeblomme1 spsk. Olivenolie500 g babyspinat3 æg1 bæger ricotta (2½ dl)1 nip muskatsalt og peber125 g blåskimmelostSådan gør du:Dej:Blend mel og smør i en foodprocessor, til det er som krummer. Tilsæt æggeblomme og 1-2 spsk. koldt vand.Blend, til dejen har samlet sig. Form dejen til en kugle, pak den ind i film, og læg den i køleskabet i 30 minutter.Rul dejen ud på et melstrøget bord, og læg den i en tærteform. Dæk kanterne på tærten til med alufolie. Det gør man for at undgå, at kanterne glider ned, når tærten forbages.Forbag tærten i ovnen ved 190° i 10-12 minutter. Fjern alufolien, og afkøl på en bagerist.Fyld:Sæt nu ovnen på 200°.Skyl spinaten grundigt. Opvarm en pande med olivenolie. Damp spinaten, til den falder sammen. Hæld den dampede spinat i et dørslag. Brug en træske for at presse væden ud.Pisk æg og ricotta sammen med muskat, salt og peber. Bland spinaten i. Læg blandingen på tærtedejen. Fordel smuldret blåskimmelost ud over tærten.Bag tærten i ovnen i 20 minutter. Afkøles på en rist. 
Jakob Helbig

Det skal du bruge:

  • 100 g hvedemel
  • 100 g groft hvedemel
  • 150 g koldt smør i tern
  • 1 æggeblomme
  • 1 spsk. Olivenolie
  • 500 g babyspinat
  • 3 æg
  • 1 bæger ricotta (2½ dl)
  • 1 nip muskat
  • salt og peber
  • 125 g blåskimmelost

Sådan gør du:

Dej:

  1. Blend mel og smør i en foodprocessor, til det er som krummer. Tilsæt æggeblomme og 1-2 spsk. koldt vand.
  2. Blend, til dejen har samlet sig. Form dejen til en kugle, pak den ind i film, og læg den i køleskabet i 30 minutter.
  3. Rul dejen ud på et melstrøget bord, og læg den i en tærteform. Dæk kanterne på tærten til med alufolie. Det gør man for at undgå, at kanterne glider ned, når tærten forbages.
  4. Forbag tærten i ovnen ved 190° i 10-12 minutter. Fjern alufolien, og afkøl på en bagerist.

Fyld:

  1. Sæt nu ovnen på 200°.
  2. Skyl spinaten grundigt. Opvarm en pande med olivenolie. Damp spinaten, til den falder sammen. Hæld den dampede spinat i et dørslag. Brug en træske for at presse væden ud.
  3. Pisk æg og ricotta sammen med muskat, salt og peber. Bland spinaten i. Læg blandingen på tærtedejen. Fordel smuldret blåskimmelost ud over tærten.
  4. Bag tærten i ovnen i 20 minutter. Afkøles på en rist. 

Det skal du bruge: 450 g laks¼ rødløg200 g flødeost naturel1 bdt. frisk dild1 spsk. æbleeddike½ tsk. paprika1 knsp. salt¼ tsk. peber4 tortilla200 g blandet salatSådan gør du:Skær laksen i tynde skiver og hak løget fint.Rør osten med hakket løg, klippet dild, eddike og krydderier.Smør osten på tortillaerne og læg lakseskiverne over.Rul tortillaerne sammen og skær dem i skiver.Anret skiverne på en bund af blandet salat og servér. 
Aller Media

Det skal du bruge: 

  • 450 g laks
  • ¼ rødløg
  • 200 g flødeost naturel
  • 1 bdt. frisk dild
  • 1 spsk. æbleeddike
  • ½ tsk. paprika
  • 1 knsp. salt
  • ¼ tsk. peber
  • 4 tortilla
  • 200 g blandet salat

Sådan gør du:

  1. Skær laksen i tynde skiver og hak løget fint.
  2. Rør osten med hakket løg, klippet dild, eddike og krydderier.
  3. Smør osten på tortillaerne og læg lakseskiverne over.
  4. Rul tortillaerne sammen og skær dem i skiver.
  5. Anret skiverne på en bund af blandet salat og servér. 

Se også: Påskeæg med nougat og hvid chokolade