5 nemme vegetarretter

Vegetarmad er slet ikke kedeligt! Faktisk er det ofte utroligt spændende med en masse skønne krydderier og mættende grøntsager. Her har vi samlet 5 lækre opskrifter på vegetarretter, så du kan nyde lidt godt det kødfrie køkken. 

Inspiration til vegetarretter i hverdagen

Prøv denne lækre opskrift på fettucine med svampe, gedeost, pære og valnødder fra bogen "Green Kitchen derhjemme" - eller se flere opskrifter helt uden kød i galleriet nederst i artiklen.

Det skal du bruge til din fettucine:

4 personer

  • 2 spsk smør eller ekstra jomfruolivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • 2 friske kviste rosmarin (kun blade)
  • 20 friske salvieblade
  • 500g blandede svampe efter eget valg
  • 50g babyspinat eller almindelig spinat
  • 200g blød gedeost, smuldret
  • Havsalt og friskkværnet sort peber

TIL SERVERING:

  • Fettucine (4 portioner)
  • Fast, men moden pære
  • Friskrevet ost - enten pecorino, grana padano eller parmesan
  • Grofthakkede ristede valnødder
  • Ekstra jomfruolivenolie
  • Balsamicoeddike

Sådan gør du:

  1. Bring en stor gryde med vand i kog. Tilsæt et stort nip salt og fettucine. 
  2. Rør rundt og lad det koge, til pastaen er al dente (se pakkens vejledning).
  3. Varm samtidig smør eller olie på en stor stegepande med lav-middel varme.
  4. Hak hvidløg, rosmarin og salvie fint. Kom det på panden og sautér i 1 minut, eller til det dufter.
  5. Skær svampene i tynde skiver, kom dem på paonden og sauter ved middel-høj varme (uden omrøring) i 5 minutter, eller til de er gyldne.
  6. Vend svampene og sauter dem på den anden side i 5 minutter, eller til de er gyldne og møre.
  7. Tag svampene af varmen, rør spinat og smuldret gedeost i, til spinaten er faldet sammen, og gedeosten smeltet. Krydr med salt og peber.
  8. Tilsæt eventuelt lidt vand (gerne pastavand), hvis saucen er blevet for tyk og tør.
  9. Vend den kogte fettucine i saucen og pynt retten med pæreskiver, et drys pecorino (eller osten du har valgt) og valnødder.
  10. Krydr med salt og peber og dryp med olie og eddike.

FALAFEL MED URTEDRESSING:4 personer200 g tørrede kikærter udblødt i vand natten over1 tsk. spidskommen1 tsk. stødt koriander1 tsk. røget paprika1½ tsk. salt3 spsk. hvedemel1 æg1 rødløg3 fed hvidløg1 l olie til dybstegningUrtedressing:3 dl græsk yoghurt2 spsk. finthakket mynte2 spsk. finthakket bredbladetPersilleSalt og friskkværnet peberSådan laver du Falafel:Læg kikærterne i en stor skål med koldt vand, og lad dem stå natten over.Si vandet fra de udblødte kikærter, og hæld dem i en foodprocessor sammen med krydderier, mel, æg og pillede løg og hvidløg. Blend massen, til konsistensen er ensartet, og lad den hvile i 1 time.Varm olien op i en stor gryde, til den er så varm, at den syder rundt om en tandstikker. Form falafler med 2 skeer, og sænk dem forsigtigt ned i olien. Steg dem, til de er gyldne.Urtedressing: Rør yoghurt sammen med hakkede krydderurter, og smag til med salt og peber.

FALAFEL MED URTEDRESSING:

4 personer

  • 200 g tørrede kikærter udblødt i vand natten over
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1½ tsk. salt
  • 3 spsk. hvedemel
  • 1 æg
  • 1 rødløg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 l olie til dybstegning

Urtedressing:

  • 3 dl græsk yoghurt
  • 2 spsk. finthakket mynte
  • 2 spsk. finthakket bredbladet
  • Persille
  • Salt og friskkværnet peber

Sådan laver du Falafel:

  1. Læg kikærterne i en stor skål med koldt vand, og lad dem stå natten over.
  2. Si vandet fra de udblødte kikærter, og hæld dem i en foodprocessor sammen med krydderier, mel, æg og pillede løg og hvidløg. Blend massen, til konsistensen er ensartet, og lad den hvile i 1 time.
  3. Varm olien op i en stor gryde, til den er så varm, at den syder rundt om en tandstikker. Form falafler med 2 skeer, og sænk dem forsigtigt ned i olien. Steg dem, til de er gyldne.
  4. Urtedressing: Rør yoghurt sammen med hakkede krydderurter, og smag til med salt og peber.

 

 

Risotto med svampe og pecorino:2 personer2 fed hvidløg, hakkede1 løg, hakketSmør + olie til stegning1½ dl risottoris1 dl hvidvin6-8 dl grøntsagselleriHønsebouillon400 g blandede svampe100 g revet pecorinoSaltPeberPlukket timianCitronsaftSådan laver du Risotto:Hak løg og hvidløg og sautér i smør og olie i en stor, varm gryde. Det skal ikke tage farve.Kom risene på, og lad dem sautere med i et minuts tid.Hæld vin på, og lad den reducere næsten væk.Tilsæt bouillonen, lidt ad gangen, rør undervejs. Fortsæt, til risene er næsten møre.Pluk eller skær svampene i mundrette stykker. Rist dem gyldne i lidt olie på en varm pande, og krydr med salt.Tilsæt revet pecorino til risottoen samt evt. en smule mere væde.Vend svampene i, og smag til med timian og salt og peber.Servér straks risottoen toppet med ekstra pecorino.

Risotto med svampe og pecorino:

2 personer

  • 2 fed hvidløg, hakkede
  • 1 løg, hakket
  • Smør + olie til stegning
  • 1½ dl risottoris
  • 1 dl hvidvin
  • 6-8 dl grøntsagselleri
  • Hønsebouillon
  • 400 g blandede svampe
  • 100 g revet pecorino
  • Salt
  • Peber
  • Plukket timian
  • Citronsaft

Sådan laver du Risotto:

  1. Hak løg og hvidløg og sautér i smør og olie i en stor, varm gryde. Det skal ikke tage farve.
  2. Kom risene på, og lad dem sautere med i et minuts tid.
  3. Hæld vin på, og lad den reducere næsten væk.
  4. Tilsæt bouillonen, lidt ad gangen, rør undervejs. Fortsæt, til risene er næsten møre.
  5. Pluk eller skær svampene i mundrette stykker. Rist dem gyldne i lidt olie på en varm pande, og krydr med salt.
  6. Tilsæt revet pecorino til risottoen samt evt. en smule mere væde.
  7. Vend svampene i, og smag til med timian og salt og peber.
  8. Servér straks risottoen toppet med ekstra pecorino.

Bagt græskar med ristede kikærter og ost:2 personer2 butternutsquash4 spsk. olivenolie2 fed hvidløgSalt og friskkværnet peberRistede kikærter:1 dåse kikærterLidt olivenolie til stegning1-2 tsk. ras el hanout25 g mandelflagerTil servering:Bredbladet persille100 g feta eller salatostSådan laver du bagt græskar med ristede kikærter: Tænd ovnen på 200°. Halvér de 2 butternutsquash på langs, fjern kernerne, og læg de 4 halve butternutsquash i en bradepande.Rør olie sammen med knust hvidløg, salt og peber, og dryp det over de halve butternutsquash. Bag dem møre i ovnen i ca. 30 minutter.Ristede kikærter: Skyl og afdryp kikærterne. Rist dem sprøde i olie på en pande sammen med ras el hanout og mandelflager.Servering: Drys kikærterne over halvdelen af de bagte butternut-squash (gem de 2 andre til suppen næste dag). Top med persille og feta. 

Bagt græskar med ristede kikærter og ost:

2 personer

  • 2 butternutsquash
  • 4 spsk. olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • Salt og friskkværnet peber

Ristede kikærter:

  • 1 dåse kikærter
  • Lidt olivenolie til stegning
  • 1-2 tsk. ras el hanout
  • 25 g mandelflager

Til servering:

  • Bredbladet persille
  • 100 g feta eller salatost

Sådan laver du bagt græskar med ristede kikærter: 

  1. Tænd ovnen på 200°. Halvér de 2 butternutsquash på langs, fjern kernerne, og læg de 4 halve butternutsquash i en bradepande.
  2. Rør olie sammen med knust hvidløg, salt og peber, og dryp det over de halve butternutsquash. Bag dem møre i ovnen i ca. 30 minutter.
  3. Ristede kikærter: Skyl og afdryp kikærterne. Rist dem sprøde i olie på en pande sammen med ras el hanout og mandelflager.
  4. Servering: Drys kikærterne over halvdelen af de bagte butternut-squash (gem de 2 andre til suppen næste dag). Top med persille og feta. 

 

Svampetærte:4 personer1 pakke fillodej50 g smør1 løg500 g blandede svampe (f.eks. champignoner, østershatte og kejserhatte)2 spsk. olie til stegning5 kviste timian2 dl piskefløde2 dl cremefraiche 18 %4 ægSalt og friskkværnet peber50 g cheddarostSådan laver du Svampetærte:Pak fillodejen ud, og læg et fugtigt viskestykke over den.Smelt smørret i en lille gryde, og pensl fillodejen med smør ark for ark, mens du lægger dem i en lille bradepande eller tærteform.Pil løget, og skær det i tynde ringe. Rens svampene.Steg svampe og løg i olie, til de tager farve, og drys timian over. Fordel svampeblandingen på tærtebunden.Rør fløde, cremefraiche og æg sammen, og krydr med salt og peber. Hæld blandingen over svampene, og riv ost over.Bag tærten i ovnen i 35-45 minutter ved 180°, til æggemassen har sat sig.

Svampetærte:

4 personer

  • 1 pakke fillodej
  • 50 g smør
  • 1 løg
  • 500 g blandede svampe (f.eks. champignoner, østershatte og kejserhatte)
  • 2 spsk. olie til stegning
  • 5 kviste timian
  • 2 dl piskefløde
  • 2 dl cremefraiche 18 %
  • 4 æg
  • Salt og friskkværnet peber
  • 50 g cheddarost

Sådan laver du Svampetærte:

  1. Pak fillodejen ud, og læg et fugtigt viskestykke over den.
  2. Smelt smørret i en lille gryde, og pensl fillodejen med smør ark for ark, mens du lægger dem i en lille bradepande eller tærteform.
  3. Pil løget, og skær det i tynde ringe. Rens svampene.
  4. Steg svampe og løg i olie, til de tager farve, og drys timian over. Fordel svampeblandingen på tærtebunden.
  5. Rør fløde, cremefraiche og æg sammen, og krydr med salt og peber. Hæld blandingen over svampene, og riv ost over.
  6. Bag tærten i ovnen i 35-45 minutter ved 180°, til æggemassen har sat sig.