

5 nemme vegetarretter
Vegetarmad er slet ikke kedeligt! Faktisk er det ofte utroligt spændende med en masse skønne krydderier og mættende grøntsager. Her har vi samlet 5 lækre opskrifter på vegetarretter, så du kan nyde lidt godt det kødfrie køkken.
Inspiration til vegetarretter i hverdagen

Prøv denne lækre opskrift på fettucine med svampe, gedeost, pære og valnødder fra bogen "Green Kitchen derhjemme" - eller se flere opskrifter helt uden kød i galleriet nederst i artiklen.
Det skal du bruge til din fettucine:
4 personer
- 2 spsk smør eller ekstra jomfruolivenolie
- 2 fed hvidløg
- 2 friske kviste rosmarin (kun blade)
- 20 friske salvieblade
- 500g blandede svampe efter eget valg
- 50g babyspinat eller almindelig spinat
- 200g blød gedeost, smuldret
- Havsalt og friskkværnet sort peber
TIL SERVERING:
- Fettucine (4 portioner)
- Fast, men moden pære
- Friskrevet ost - enten pecorino, grana padano eller parmesan
- Grofthakkede ristede valnødder
- Ekstra jomfruolivenolie
- Balsamicoeddike
Sådan gør du:
- Bring en stor gryde med vand i kog. Tilsæt et stort nip salt og fettucine.
- Rør rundt og lad det koge, til pastaen er al dente (se pakkens vejledning).
- Varm samtidig smør eller olie på en stor stegepande med lav-middel varme.
- Hak hvidløg, rosmarin og salvie fint. Kom det på panden og sautér i 1 minut, eller til det dufter.
- Skær svampene i tynde skiver, kom dem på paonden og sauter ved middel-høj varme (uden omrøring) i 5 minutter, eller til de er gyldne.
- Vend svampene og sauter dem på den anden side i 5 minutter, eller til de er gyldne og møre.
- Tag svampene af varmen, rør spinat og smuldret gedeost i, til spinaten er faldet sammen, og gedeosten smeltet. Krydr med salt og peber.
- Tilsæt eventuelt lidt vand (gerne pastavand), hvis saucen er blevet for tyk og tør.
- Vend den kogte fettucine i saucen og pynt retten med pæreskiver, et drys pecorino (eller osten du har valgt) og valnødder.
- Krydr med salt og peber og dryp med olie og eddike.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

FALAFEL MED URTEDRESSING:
4 personer
- 200 g tørrede kikærter udblødt i vand natten over
- 1 tsk. spidskommen
- 1 tsk. stødt koriander
- 1 tsk. røget paprika
- 1½ tsk. salt
- 3 spsk. hvedemel
- 1 æg
- 1 rødløg
- 3 fed hvidløg
- 1 l olie til dybstegning
Urtedressing:
- 3 dl græsk yoghurt
- 2 spsk. finthakket mynte
- 2 spsk. finthakket bredbladet
- Persille
- Salt og friskkværnet peber
Sådan laver du Falafel:
- Læg kikærterne i en stor skål med koldt vand, og lad dem stå natten over.
- Si vandet fra de udblødte kikærter, og hæld dem i en foodprocessor sammen med krydderier, mel, æg og pillede løg og hvidløg. Blend massen, til konsistensen er ensartet, og lad den hvile i 1 time.
- Varm olien op i en stor gryde, til den er så varm, at den syder rundt om en tandstikker. Form falafler med 2 skeer, og sænk dem forsigtigt ned i olien. Steg dem, til de er gyldne.
- Urtedressing: Rør yoghurt sammen med hakkede krydderurter, og smag til med salt og peber.
TIP: Falafler er helt oplagte til sammenskudsgildet, hvis du vil sikre dig, at der er en vegetarisk ret, der kan give lidt bund.

Risotto med svampe og pecorino:
2 personer
- 2 fed hvidløg, hakkede
- 1 løg, hakket
- Smør + olie til stegning
- 1½ dl risottoris
- 1 dl hvidvin
- 6-8 dl grøntsagselleri
- Hønsebouillon
- 400 g blandede svampe
- 100 g revet pecorino
- Salt
- Peber
- Plukket timian
- Citronsaft
Sådan laver du Risotto:
- Hak løg og hvidløg og sautér i smør og olie i en stor, varm gryde. Det skal ikke tage farve.
- Kom risene på, og lad dem sautere med i et minuts tid.
- Hæld vin på, og lad den reducere næsten væk.
- Tilsæt bouillonen, lidt ad gangen, rør undervejs. Fortsæt, til risene er næsten møre.
- Pluk eller skær svampene i mundrette stykker. Rist dem gyldne i lidt olie på en varm pande, og krydr med salt.
- Tilsæt revet pecorino til risottoen samt evt. en smule mere væde.
- Vend svampene i, og smag til med timian og salt og peber.
- Servér straks risottoen toppet med ekstra pecorino.

Vegetarlasagne med fuldkornsplader

Bagt græskar med ristede kikærter og ost:
2 personer
- 2 butternutsquash
- 4 spsk. olivenolie
- 2 fed hvidløg
- Salt og friskkværnet peber
Ristede kikærter:
- 1 dåse kikærter
- Lidt olivenolie til stegning
- 1-2 tsk. ras el hanout
- 25 g mandelflager
Til servering:
- Bredbladet persille
- 100 g feta eller salatost
Sådan laver du bagt græskar med ristede kikærter:
- Tænd ovnen på 200°. Halvér de 2 butternutsquash på langs, fjern kernerne, og læg de 4 halve butternutsquash i en bradepande.
- Rør olie sammen med knust hvidløg, salt og peber, og dryp det over de halve butternutsquash. Bag dem møre i ovnen i ca. 30 minutter.
- Ristede kikærter: Skyl og afdryp kikærterne. Rist dem sprøde i olie på en pande sammen med ras el hanout og mandelflager.
- Servering: Drys kikærterne over halvdelen af de bagte butternut-squash (gem de 2 andre til suppen næste dag). Top med persille og feta.

Svampetærte:
4 personer
- 1 pakke fillodej
- 50 g smør
- 1 løg
- 500 g blandede svampe (f.eks. champignoner, østershatte og kejserhatte)
- 2 spsk. olie til stegning
- 5 kviste timian
- 2 dl piskefløde
- 2 dl cremefraiche 18 %
- 4 æg
- Salt og friskkværnet peber
- 50 g cheddarost
Sådan laver du Svampetærte:
- Pak fillodejen ud, og læg et fugtigt viskestykke over den.
- Smelt smørret i en lille gryde, og pensl fillodejen med smør ark for ark, mens du lægger dem i en lille bradepande eller tærteform.
- Pil løget, og skær det i tynde ringe. Rens svampene.
- Steg svampe og løg i olie, til de tager farve, og drys timian over. Fordel svampeblandingen på tærtebunden.
- Rør fløde, cremefraiche og æg sammen, og krydr med salt og peber. Hæld blandingen over svampene, og riv ost over.
- Bag tærten i ovnen i 35-45 minutter ved 180°, til æggemassen har sat sig.
TIP: En god svampetærte er perfekt til sammenskudsgildet, hvis der skal sniges noget vegetarisk ind, som de fleste kan lide.
