Kartofler og andre rodfrugter er en vigtig kilde i Irland. Her får du en lækker og mættende tærte, der er inspireret af det irske køkken.
Opskriften på tærte er til 4 personer
Tærte med butterdej, oksegullasch og kartoffelmos - det skal du bruge:
3 løg
3 store gulerødder
2 fed hvidløg
200g markchampignoner
400g oksesmåkød til gullasch
2 spsk vegetabilsk olie til stegning
salt og friskkværnet peber
1 spsk tomatpuré
3 spsk hvedemel
1 oksebouillonterning
3-4 dl vand
evt. 5g tørret karljohansvamp
200 g grønne ærter
3 plader butterdej
50 g revet ost til gratinering
Kartoffelmos - det skal du bruge:
1 kg kartofler
ca. 2 dl kogevand
salt og friskkværnet peber
Tærte - sådan gør du:
Pil løgene, og hak dem groft. Skræl gulerødderne, og skær dem i skiver. Pil og hak hvidløget. Rens og halver
champignonerne. Brun oksekødet på alle sider i olie i en gryde, og krydr med salt og peber. Læg grøntsagerne i gryden, og lad dem stege med i 3 min. Tilsæt tomatpuré, og steg i 3 min. under omrøring. Tilsæt derefter mel, og steg i 2-3 min. under omrøring. Tilsæt bouillonterningen og herefter vandet lidt ad gangen, mens du rører godt i gryden, så saucen bliver jævn. Tilsæt evt. karljohansvamp, og lad gullaschen simre ved lav varme i 40 min. Smag til med salt og peber, vend de grønne ærter i, og køl gullaschen lidt ned.
Kartoffelmos - sådan gør du:
Kog kartoflerne møre i usaltet vand, og mos dem med et piskeris. Tilsæt noget af kogevandet for at få en passende konsistens. Smag til med salt og peber. Tænd ovnen på 200°. Fordel kartoffelmosen i et smurt ovnfad, og hæld gullaschen ovenpå som et dækkende låg. Læg butterdejspladerne ved siden af hinanden på køkkenbordet, og pres kanterne sammen med en gaffel, så du kan lægge dem over gullaschen som et tætsluttende låg. Pres butterdejen ned over kanten på fadet, og drys med ost. Bag din tærte i ca. 30 min., til butterdejen er gylden og sprød. Server evt. din tærte med grøn salat og brød til.
Tip til din tærte:
En tærte tager ikke skade af at blive tilberedt dagen i forvejen. Bag den så ved 185° i 1 time, og lun den i ovnen lige inden den serveres.