Brød

Opskrift: Det bedste ølandshvedebrød

Lav ølandshvedebrød af den næringsrige og sunde ølandshvede, som giver det gode brød en dyb nordisk smag og luftig konsistens.
af Mikkel Karstad / Foto: Anders Schønnemann 5.01.2022
Ølandshvedebrød

Ølandhvede har i mange år ligget hen og har ikke været en del af det danske køkken, men den tid er heldigvis forbi. Bagning med ølandshvede giver nemlig et saftigt brød, og så har hveden en helt særlig aroma og karakter, som man ikke finder i moderne forædlede kornsorter. Det lyder som om, ølandshvedebrød er en kompliceret affære, men det er det faktisk ikke. Dejen skal kun æltes et par minutter og så på køl i 12- 24 timer. Ved at lade dejen køle, får melet lov til at udvikle sig, så det får en ægte lækker brødsmag. Brødet bliver luftigt, saftigt og giver en sammenhængne krumme.

Brødet egner sig også rigtig godt til sandwiches - få 32 opskrifter på sprøde sandwiches her.

Opskrift på det bedste ølandshvedebrød

2-3 styk

Det skal du bruge til ølandshvedebrød:

  • 1 dl pilsnerøl
  • 3,5 dl koldt vand
  • 8 g økologisk gær
  • 240 g Aurion ølandshvedemel (fint)
  • 200 g biodynamisk tipo 00 (italiensk fintmalet hvedemel med meget højt proteinindhold)
  • 10 g salt
  • 2 håndfulde havregryn

Sådan laver du ølandshvedebrød:

  1. Hæld øl, vand og gær op i en skål, og rør rundt, til al gæren er opløst. Tilsæt mel og salt lidt ad gangen, og rør i 5-7 minutter ved høj hastighed til en glat dej. Dejen skal samle sig omkring dejkrogen og slippe siderne af skålen.
  2. Sæt film henover skålen, og sæt dejen i køleskabet, lad dejen koldhæve i minimum 12 timer, gerne 24 timer.
  3. Tag skålen ud af køleskabet, og lad den stå 1 times tid og få stuetemperatur.
  4. Drys lidt mel og havregryn ud på bordet, og drys lidt havregryn og mel på toppen af dejen.
  5. Skær forsigtigt dejen ud i 2-3 stykker, og læg dem op i hævekurve.
  6. Lad brødene stå og hæve i kurvene i 1-2 timer, indtil de har løftet sig godt.
  7. Varm ovnen op til 240°, og sæt bagepladerne ind i ovnen, så de også bliver varme.
  8. Vend brødene direkte ud på de varme bageplader, og sæt dem i ovnen.
  9. Bag dem på ca. 240° i 10 minutter, skru ned til 185°, og bag dem færdige ca. 15-18 minutter til de har en flot gylden og sprød skorpe.
  10. Tag brødene ud af ovnen,stil dem på en rist, og køl dem af før servering.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Inspiration til mere godt brød

Hvis du er vild med at bage, så har vi samlet nogle gode opskrifter på forskellige smagsgode typer brød her: