De nordiske kornsorter er rige på fibre, vitaminer, mineraler og god smag. Der er derfor god fornuft i at bage brød også med rug, spelt, byg, malt, havre eller grahamsmel, som giver sundere brød end det, der bages kun på hvedemel.
Få inspiration: Fin forårsbuket Surdej
Husk at du først skal lave en surdej. Det er heldigvis meget nemt og ligetil.
Det skal du bruge til surdej: - 150 gram hvedemel
- 1 tsk. salt
- 25 g gær
- 3 dl kærnemælk
Sådan laver du din surdej:
Rør alle ingredienserne sammen i en skål, dæk den med husholdningsfilm, og stil den på køkkenbordet i to døgn. Herefter er den klar til brug.
Det skal du bruge til rugbrød med solsikkekerner:
1 stort eller 5 små brød - 3½ dl vand
- 1½ dl surdej (se foroven)
- 10 g gær
- 425 g hvedemel
- 110 g rugmel
- 15 g honning
- 15 g salt
- Lidt olie
- 1 dl solsikkekerner
Se også:
Sådan skal bordet dækkes Sådan laver du rugbrød med solsikkerkerner:
- Rør vand, surdej og gær sammen.
- Tilsæt hvedemel, rugmel, honning og salt.
- Ælt godt til en glat dej.
- Pensl 1 stor eller 5 små rugbrødsforme med olie, og fordel dejen deri.
- Dæk med film, og lad dejen hæve i formen natten over i køleskabet.
- Tag den ud af køleskabet, og lad den hæve 1 time på køkkenbordet. Tænd imens ovnen på 225°.
- Bag brødet nederst i ovnen i 10 minutter.
- Skru ned til 200° og bag yderligere i ca. 25 minutter, hvis det er små brød, og ca. 40 minutter, hvis det er et stort brød
Få et væld af fantastiske, vanedannende opskrifter med ISABELLAS!