Svampet kærnemælksbrød

Antal: 
3-4 brød
Det skal du bruge: 
Iblødsætning:
150 g knækket rug
200 g koldt vand
30 g salt
Dej:
Det du satte i blød.
80 g solsikkekerner
50 g hørfrø
80 g stenformalet fuldkornsrug­mel
1,3 kg stenformalet fintsigtet ølandshvede- eller speltmel
15-20 g økologisk gær
20 g rørsukker
400 g kærnemælk, gerne stuetemperatur
Ca. 500-600 g vand

Der er ingen tvivl om, at dette brød hører til i den sunde afdeling. Men hold op, hvor smager det stadig lækkert – kærnemælken gør brødet skønt og svampet. Desuden skal dette brød have din opmærksomhed i 2-3 dage, så det er næsten som om, man kan smage, at det er bagt med kærlighed og varme tanker.

Prøv: Er du vild med kærnemælksbrød, vil du sikkert også kunne lide dette saftige grydebrød
Se også: Kæmpe pizzasnegl med cherrytomater'

Sådan Laver du kærnemælksbrød:

Dag 1 – iblødsætning:

  1. Rør ingredienserne sammen, og stil skålen i køleskab natten over.

Dag 2 – dej:

  1. Rør alle ingredienser sammen med den iblødsatte rug, og ælt dejen godt og intensivt. Lad den hvile til dobbelt størrelse – gerne natten over.

Dag 2 eller 3 – bagning:

  1. Vej dejstykker på ca. 650-700 g af, og form dem til kugler.
  2. Lad dem efterhæve i hævekurve til næsten dobbelt størrelse.
  3. Snit dejen på skrå, og giv gerne damp, når du sætter brødene i ovnen, hvis du kan.
  4. Bag brødene ved 230° i ca. 30-35 minutter.

TIP: Hvis du vil bage brødene lidt hurtigere, kan du sætte mængden af gær op til 25-35 g, så dejen skal hæve i lidt kortere tid. Brødet smager stadig godt.

Se også: Skærtoft Mølle - bageglade ildsjæle

Opskriften er fra det familiedrevne landbrug Skærtoft Mølle, som er kendt for sine biodynamiske mel- og kornprodukter. I det gamle bagehus på Als fremstiller man hver fredag kvalitetsbrød, som sælges direkte ved stalddøren. Find flere opskrifter og bliv klogere på Skærtoft Mølle på skaertoft.dk.