Drikke

En vinder fra Umbrien

Vinderen i denne test er fra Umbrien, men en klassiker fra Côtes du Rhône er lige i hællene.
af Anders Grøndahl og Erik Morsing / Foto: Torben Djenner 19.11.2008

Der er ved at ske noget spændende i den midtitalienske provins Umbrien, som både vinmæssigt og med hensyn til turisme altid har ligget i skyggen af sin langt mere berømte nabo Toscana. Nogle få stjerner som for eksempel Arnaldo Caprai har været ene om at repræsentere Umbrien på den internationale vinscene. Men nu sker der noget nyt. Små vinavlere og kooperativer har fået råd til ny teknik og viden, og det resulterer i, at vi ser stadig flere rigtig gode og betalbare rødvine herfra på det danske marked. Og da de toscanske vine efterhånden er kommet godt op i pris, er der plads til nyhederne fra Umbrien. Her i denne test har vi fundet en af disse nyheder, som med sit navn, Lamborghini, vil gå rent ind hos de mange fans af Italien.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

God Côtes du Rhône

Men den bliver minsandten fulgt skarpt til dørs af en klassiker fra Côtes du Rhône. Orsan i årgang 2006 er et superkøb, som nu og da tilmed fås i en treliters karton til 150 kroner. Det faste tilbud er to flasker for 95 kroner. Da kvaliteten er i top, er det et tilbud, det er svært at sige nej til. Også på dette punkt er vi danskere privilegerede. Vi kan vælge og vrage blandt topkvalitet til lavpris. Men husk at gemme en test som denne til din næste shopping-tur. For når man først står ude ved de bugnende vinreoler, er det svært at skille vindere fra tabere.

Rødvine under 60 kr

1. Faustino Martinez,
2005 Rioja, Spanien
Føtex/Bilka, 39 kr
. * ??

En pæn lille vin med præg af peber og kaffe. Ikke specielt koncentreret, og den mangler også frugt. Men dog diskret og harmonisk.

2. Gemma,
2006 Langhe »Albesium«, Piemonte, Italien
Føtex/Bilka, 50 kr. **
???

Lidt lukket i begyndelsen, men den kommer sig hurtigt med aroma og smag af kirsebær og urter. Eftersmagen er krydret. En vin, der kalder på god mad.

3. Lamborghini,
2004 Trescone, Umbrien, Italien
Philipson Wine, 60 kr. ***
???? FAVORIT

Herlig aroma af læder, trøffel og blomme. Også solbær og et lille strejf af tobak og tjære dukker op, når man smager på den mørke saft. En rigtig god vin, som panelet blev stadig mere begejstret for.

4. Morin Père et Fils,
2007 Côtes du Ventoux, Frankrig
Victoria Vine. Se også shoppen
www.mainlifestyle.dk/madogbolig, 60 kr. ???

Frisk og saftig i den gode Beaujolais-stil. En blød vin trods sin ungdom med en god smag af hvid peber, urter og kød.

5. Orsan Vignerons,
2006 Côtes du Rhône, Frankrig
GOBIvin/Superbest, 60 kr./2 fl. for 95 ***
* ???? (+)

En bredskuldret og rank vin med klassiske toner af Grenache-drue og peber. Saftig, men fast stil med smag af timian, bacon, sorte oliven og kirsebær. Tilmed mættende og vedholdende, hvilket er sjældent i denne prisklasse.

Sats på 2006

Bid godt mærke i årgang 2006. Den er endog meget vellykket i den sydlige Rhônedal og i Midtitalien, hvorfra vore testvindere kommer denne gang. Med sin charmerende frugt og sine mange nuancer vil 2006 skabe endnu flere danske fans til de to vinområder.

VIND:
Julegaven til vinelskere

6. Château le Chêne,
2005 Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrig
Philipson Wine, 60 kr. ***
??

Lidt skarp og grøn i det endnu, men underneden lurer de ædle toner af solbær, ceder og tobak. 2005 er et topår, og vi tror, at der er potentiale i denne vin.

* Tilbud i uge 48-50, normalpris 59 kr.
** Tilbud i uge 48-52, normalpris 90 kr.
*** Prisen er ved køb af 12 flasker
**** Fast tilbud to styk for 95 kr. eller 3 liter i karton til 150 kr.

????? Topvin (exellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(0) Ringe (+) Godt køb (-) For dyr

SMAGERNE ER: MARIA GRØNLYKKE forfatter, BO KNUTSSON it-konsulent, SVEND MARIAGER tidl. chef for Hotel & Restaurantskolen, NANA WAD sommelier, ANDERS GRØNDAHL vinjournalist, ERIK MORSING journalist.