Kager

Fastelavnsboller med solbærmarmelade og mascarponecreme

Giv den gammeldags fastelavnsbolle en moderne overhaling, og fyld den søde, bløde gærdejsbolle med syrlig solbærmarmelade og fed mascarponecreme. Du får opskriften her!
af Louisa Lorang. 14.02.2022 Foto: Lene Samsø.
15 stk

Gærdej

  • 100 g smør
  • 3 dl mælk
  • 50 g gær
  • 75 g sukker
  • 2 tsk. stødt kardemomme
  • 1 æg
  • 700 g hvedemel, evt. lidt mere
  • 1 æg til pensling

Mandelfyld

  • 60 g marcipan
  • 25 g mandler
  • ½ dl piskefløde
  • 2 spsk. flormelis
  • 2 tsk. stødt kardemomme

Mascarponecreme

  • 2 dl piskefløde
  • 1 vaniljestang
  • 250 g mascarpone
  • 2 spsk. flormelis

Servering

  • 2 dl flormelis
  • 2 spsk. koncentreret solbærsaft
  • 200 g solbærsyltetøj

Sådan laver du fastelavnsboller med solbærmarmelade og mascarponecreme

Gærdej

  1. Smelt smørret i en gryde, og lun mælken til ca. 37° i en anden gryde. Opløs gæren i den lune mælk, og rør herefter det smeltede smør i mælkeblandingen sammen med sukker, kardemomme og æg.
  2. Hæld dejen i en stor skål, og rør mel i lidt ad gangen, til dejen er jævn og glat. Dæk skålen med et rent viskestykke, og lad dejen hæve i 45 minutter ved stuetemperatur.
  3. Ælt dejen igennem, og tril den til 14 lige store boller på et meldrysset bord. Lad bollerne efterhæve i ½ time på en bageplade med bagepapir.
  4. Tænd ovnen på 230°.
  5. Pisk æg sammen med 3-4 spsk. koldt vand i en skål, og pensl bollerne.
  6. Bag bollerne i ovnen i 7-10 minutter, til de er gyldenbrune på toppen. Lad dem køle af på en bagerist.​

Mandelfyld

  1. Riv marcipanen groft, og hak mandlerne fint.
  2. Rør mandler og marcipan sammen med fløde, flormelis og kardemomme.

Mascarponecreme

  1. Pisk fløden til blødt skum i en skål med en elpisker.
  2. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
  3. Pisk vaniljekornene sammen med mascarpone og flormelis i en anden skål med en elpisker, og vend mascarponecremen med flødeskummet.
  4. Fordel cremen i en sprøjtepose med tylle.

Servering

  1. Rør flormelis sammen med solbærsaft i en lille skål, til glasuren er tyk og glat.
  2. Flæk bollerne, og tryk dem let flade. Fordel solbærsyltetøj og mandelfyld på underbollerne.
  3. Sprøjt lidt mascarponecreme ovenpå, og pynt overbollerne med glasur. Saml bollerne, og servér straks.