Karameltærte med fire slags nødder

Antal: 
Ca. 6 personer
Det skal du bruge: 
Mørdejsbund
150 g smør
225 g hvedemel
75 g flormelis
1 æggeblomme
Evt. 1 spsk. koldt vand
Smør til formen
Tørre bønner til formen
Karamel-nøddefyld
100 g hasselnødder
100 g valnødder
100 g macadamianødder
50 g usaltede pistacienødder
3 dl sukker
50 g smør
3 dl piskefløde
Evt. en smule havsalt
40 g syltet appelsinskal, kan udelades

Tærte ér bare en lækker dessertklassiker, og kan laves i et væld af varianter alt efter ens smag og temperament. Denne version er fyldt helt til randen med hjemmelavet karamel og en skøn kombination af hasselnødder, valnødder, macadamianødder og pistacienødder - mums!

Vild med karameltærte? Prøv også denne pæretærte med karamel!

karameltærte med nøddefyld - Sådan gør du

Mørdej:

  1. Smuldr smørret i melet, til konsistensen er som grov rasp. Tilsæt flormelis og æggeblomme, og ælt dejen hurtigt sammen. Dæk den til med husholdningsfilm, og stil den i køleskabet i ca. 1 time.
  2. Smør en tærteform, der måler 26 x 26 cm, med smør, og tænd ovnen på 180°. Rul mørdejen ud til ca. ½ cm’s tykkelse, og beklæd tærteformen med den. Kom bagepapir og tørre bønner i formen, og forbag bunden i ca. 15-18 minutter.

Karamel-nøddefyld:

  1. Bred hasselnødderne ud på en bradepande med bagepapir, og rist dem i ovnen ved 180° i ca. 10 minutter, til de begynder at dufte kraftigt. Gnub så meget af skallen af som muligt, fx i et viskestykke.
  2. Hak valnødderne groft, og spred dem og de øvrige nødder ud på bagepladen. Rist nødderne i ovnen i 5-6 minutter, til de er let gyldne og begynder at dufte kraftigt. De må ikke få for meget, for så smager de bittert. Lad dem køle helt af.
  3. Smelt sukkeret i en tykbundet gryde, indtil det har en gylden farve og begynder at dufte af karamel. Tag straks gryden af varmen, og tilsæt smørret 1 skefuld ad gangen, mens du rører efter hver gang, så smørret absorberes helt af sukkeret. Tilsæt piskefløden under omrøring – karamellen kan bruse op, når fløden kommer i, så pas på, du ikke brænder dig. Lad saucen koge op – tilsæt evt. lidt havsalt, og rør, indtil den er ensartet. Stil saucen i køleskab i 1 time.
  4. Spred nødderne og appelsinskal ud over mørdejsbunden, og hæld den afkølede karamelsauce over. Stil tærten i køleskabet, indtil karamellen er stivnet, og servér den i små stykker.

Se også: Jordbærtærte - nem og lækker opskrift