Se også
Kager
Semlor - skøn opskrift på svenske fastelavnsboller
Fastelavnsboller findes i mange varianter, og i år har vi fået øjnene op for en ny favorit: de svenske semlor med marcipan og flødeskum. Få opskriften på semlor her!
Tekst og foto: Aase Dotterud.
8.01.2022
Den traditionelle danske fastelavnsbolle findes i mange gode afskygninger, men i år er vi også blevet helt forelskede i Sveriges overdådige variant med flødeskum og et tykt lag marcipan. Her får du en skøn opskrift på svenske semlor.
26 stk
Ingredienser
- 15 dl hvedemel
- 2 dl sukker
- 140 g tempereret smør
- 50 g gær
- Kardemomme
- 5 dl mælk
- 1 æg til pensling
- 1-2 dl hakkede mandler
Fyld
- 1-2 dl mælk
- 500 g marcipan
- 5 dl flødeskum
- 75 g ristede mandler, grofthakkede
Pynt
- Flormelis
Sådan laver du semlor med marcipan
- Tag mel, sukker, smør, smuldret gær og kardemomme og put det i en køkkenmaskine.
- Varm mælken til 37 grader, og tilsæt i sammenblandingen. Lad dejen arbejde ordenligt i køkkenmaskinen i 5-10 minutter. Lad derefter dejen hæve under et viskestykke i ca. 60 minutter.
- Del dejen op, så du har to halvdele. Del herefter hver dej i 13 stykker, så der kan blive 26 fastelavnsboller i alt. Rul dem til runde boller, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve under et viskestykke i 30 minutter.
- Tænd ovnen på 220 grader varmluft. Pensl bollerne med æg, og drys med hakkede mandler. Fastelavnsbollerne bages i den nederste del af ovnen, til de får en gylden farve og føles bagte (ca. i 10 minutter). Lad dem afkøle på en rist.
- Når bollerne er kølet af, skæres toppen af, og sættes til side til senere. Udhul bunden og smuldr indmaden i en skål.
- Bland smulderblandingen med groftrevet marcipan, hakkede mandler og en smule mælk. Kom lidt mælk i ad gangen, så det bliver en cremet og lækker konsistens.
- Kom fyldet tilbage i bunden af fastelavnsbollerne, og top med flødeskum i en sprøjtepose. Sæt til sidst låg på hver bolle, sigt lidt flormelis over og drys med hakkede mandler.