Kvæder er hårde som sten og bitre i smagen, men når de bliver kogt, frigives den sødeste aromatiske frugtsmag. I en tærte med kvæder kommer frugten virkelig til sin ret - især når den bliver serveret med flødeskum til!
Tekst og25.09.2015foto: Tine Edinger
Æble- og pærekvæder ligner knudrede udgaver af æbler og pærer og dufter lige sådan, men de er deres helt egen frugt. De kan ikke spises uden at blive tilberedt først. De er hårde som sten og beske og sure i smagen. Først når de bliver kogt, frigøres den søde og aromatiske frugtsmag. Der er ingen smagsforskel på æble- og pærekvæder.
Skræl kvæderne, fjern kernehuset, og skær dem i små tern. Kom kvædestykkerne i en gryde med vand, til det dækker, og tilsæt det meste af sukkeret.
Kog ved svag varme, til kvæderne bliver møre og gennemsigtige. Smag til med resten af sukkeret. Den sidste kogetid skal man passe på, at det ikke brænder på. Tilsæt lidt vand, hvis massen bliver for tør.
Spred massen ud på tærtebunden.
Bag tærten ved 165 º i 20-25 minutter til tærten er let karamelliseret ovenpå. Server med kold flødeskum.
Tip til kvæder
Modne kvæder har en vidunderlig duft. Læg dem i en skål i stuen, og de vil fylde hele rummet med en blanding af vanilje og ananasduft.