Tilbehør

Den nemmeste og bedste kimchi

Det tager to dage at lave kimchi, men det er ret nemt. Følg bare trinene her!
af Annes Gademad, Tina Brok Hansen og Anita Banner. 11.02.2021 Foto: Tina Brok Hansen.
Kimchi af kinakål

I Asien ledsager kimchi de fleste af dagligdagens måltider og snackretter. Den nydes især i nudelsupper, som har en sødlig smag, og der gør den fermenterede kål en imponerende forskel. Den syrlige og krydrede kimchi er også velegnet til klassisk danske middagsretter såsom frikadeller og kylling. Desuden kan du hakke lidt kimchi og blande i din salat, wraps eller sandwich.

Ingredienser

  • 2-3 hele kinakål
  • Flagesalt
  • 1-3 røde chilier
  • ½ kinaradise
  • 1 bundt forårsløg
  • ½ bundt koriander
  • 2 tsk. hvidløg
  • 1 spsk. ingefær

Chilisauce

  • 2 spsk. chilisauce
  • 1 lille dåse tomatkoncentrat
  • 1 spsk. sukker
  • 1 spsk. fishsauce
  • 1 tsk. chiliflager
  • 1-2 tsk. flagesalt

Sådan laver du kimchi med kinakål

  1. Fjern dækbladene på kinakålene, og flæk dem på langs. Drys salt mellem bladlagene, og hold derefter bladene samlet, mens du presser kålene sammen i en stor skål eller gryde. Hæld vand over, og lad dem trække i 24 timer. Husk at presse kålen under vandets overflade, og hold det under pres. Læg låg på.
  2. Tag kålen op af vandet efter 24 timer, og skyl saltet mellem bladene af under rindende vand. Bemærk at kålens struktur allerede har ændret sig. Den er ikke sprød mere, men blødere og lidt sej, fordi saltet allerede har trukket væske ud af den, så den er mere modtagelig for smagene i næste trin.
  3. Rør ingredienserne til chilisaucen sammen, og smør kinakålen ind i den. Her kan du med fordel anvende handsker, da chilien er skrap ved hænderne.
  4. Snit chili, kinaradise, forårsløg, koriander, hvidløg og ingefær fint, og læg det ind mellem lagene på kinakålene.

TIP: Hvis tiden er for presset til selv at lave chilisaucen, kan du købe flere glimrende kimchisaucer hos asiatiske specialkøbmænd, i netbutikker eller i de fleste velassorterede supermarkeder.

  1. Læg forsigtigt de fyldte kinakål i rene fermenteringskrukker eller store patentglas. Det er vigtigt at finde en god krukke med stor åbning, så du nemt kan presse kinakålen godt ned, så saften stiger op over indholdet og bliver der.
  2. Pres kinakålen godt ned i krukken, til saften fra ingredienserne begynder at stige op og dermed forsegler indholdet i en luftfri atmosfære, så de gode bakterier kan begynde deres arbejde med selve fermenteringsprocessen.
  3. Læg en frostpose fyldt med vand oven på kålen for at holde den nede i saften. Du kan evt. lægge en tallerken mellem kålen og vandposen, hvis du er bange for, at posen lækker. Du kan også bruge store helt rene sten, hvis du har nogle, der er egnede.
  4. Stil fermenteringsskålen i køleskabet. Kig til herlighederne løbende, og husk at presse kinakålene ned igen, når du sætter låget på.
  5. Når kinakålene har fermenteret mellem 2 uger og 1 måned, er de klar til at blive spist (smag gerne på dem hver dag).

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.