Kimchi - nem opskrift

Det skal du bruge: 
2-3 hele kinakål
Flagesalt
1-3 røde chilier
½ kinaradise
1 bundt forårsløg
½ bundt koriander
2 tsk. hvidløg
1 spsk. ingefær
Chilisauce
2 spsk. chilisauce
1 lille dåse tomatkoncentrat
1 spsk. sukker
1 spsk. fishsauce
1 tsk. chiliflager
1-2 tsk. flagesalt

Kimchi er særligt velegnet til danske klassiske middagsretter såsom nakkekoteletter, frikadeller, kylling og pølser, og den giver et godt krydret skud power til bøfferne i weekenden.

I Asien ledsager kimchi de fleste af dagligdagens måltider og snackretter. Den nydes især til nudelsupper, som har en karakteristisk sødlig smag, og der gør kålen en imponerende forskel. Desuden kan du også hakke lidt kimchi og blande i din salat, wraps eller sandwich.

Det tager to dage at lave kimchi, men det er ret nemt. Følg bare trinene her!

Trin 1:

  • Fjern dækbladene på kinakålene, og flæk dem på langs.

  • Drys salt mellem bladlagene, og hold derefter bladene samlet, mens du presser kålene sammen i en stor skål eller gryde.

  • Hæld vand over, og lad dem trække i 24 timer. Husk at presse kålen under vandets overflade, og hold det under pres.

  • Læg låg på.

  • Tag kålen op af vandet efter 24 timer, og skyl saltet mellem bladene af under rindende vand.

  • Bemærk, at kålens struktur allerede har ændret sig. Kålen er ikke sprød mere, men blødere og lidt sej, fordi saltet allerede har trukket væske ud af den, så den er mere modtagelig for smagene i næste trin.

  • Snit chili, kinaradise, forårsløg, koriander, hvidløg og ingefær fint.

  • Rør ingredienserne til chilisaucen sammen, og smør kinakålen ind i den. Her kan du med fordel anvende handsker, da chilien er skrap ved hænderne.

  • Læg den fintsnittede chili, kinaradise, forårsløg, koriander, hvidløg og ingefær ind mellem lagene på kinakålene.

TIP: Hvis tiden er for presset til selv at lave chilisaucen, kan du købe flere glimrende kimchisaucer hos asiatiske specialkøbmænd, i netbutikker eller i de fleste velassorterede supermarkeder.

Trin 2:

  • Læg forsigtigt de fyldte kinakål i rene fermenteringskrukker eller store patentglas.

  • Det er vigtigt at finde en god krukke med stor åbning, så du nemt kan presse kinakålen godt ned, så saften stiger op over indholdet og bliver der.

  • Pres kinakålen godt ned i krukken, til saften fra ingredienserne begynder at stige op og dermed forsegler indholdet i en luftfri atmosfære, så de gode bakterier kan begynde deres arbejde med selve fermenteringsprocessen.

Trin 3:

  • Læg en frostpose fyldt med vand oven på kålen for at holde den nede i saften.

  • Du kan evt. lægge en tallerken mellem kålen og vandposen, hvis du er bange for, at posen lækker. Du kan også bruge store helt rene sten, hvis du har nogle, der er egnede.

  • Stil fermenteringsskålen i køleskabet.

  • Kig til herlighederne løbende, og husk at presse kinakålene ned igen, når du sætter låget på.

  • Når kinakålene har fermenteret mellem 2 uger og 1 måned, er de klar til at blive spist (smag gerne på dem hver dag).