Rabarbermarmelade - en nem og lækker opskrift!

Det skal du bruge: 
RABARBERMARMELADE
500 g rabarber
250 g sukker
1 dl vand
2 små stykker skal af 1 usprøjtet citron
½ vaniljestang
Evt. 1 tsk atamon
1-2 skoldede glas

Der er højsæson for rabarber, så det er nu, du skal slå til og lave den lækreste rabarbermarmelade, for sæsonen er kort. Der kommer dog en periode igen i sensommeren, hvor den friske, danske rabarber igen kan fås i butikkerne - men i mellemtiden skal rabarberplanten stå i fred og have mulighed for at forny sig - og du kan lave en fortryllende rabarbermarmelade, du kan nyde over sommeren.

Sommersød inspiration: 10 fantastiske opskrifter med rabarber

Lav din egen rabarbermarmelade

Når du laver rabarbermarmelade af den skønne rabarber, så kan du gemme den dejlige smag i rigtig lang tid. Her får du en nem opskrift på rabarbermarmelade, der forvandler den sure råvare til en dejlig sød spise.

Elsker du rabarbermarmelade, så prøv også en hjemmelavet rabarbersaft - få opskriften her!

Sådan Laver du rabarbermarmelade:

  1. Skær rabarberne i mindre stykker, og kom dem i en gryde sammen med sukker, vand og citronskal.
  2. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom begge dele ned til rabarberne.
  3. Bring gryden i kog, og skru ned for varmen.
  4. Rør rundt i gryden, og lad marmeladen simre et par minutter.
  5. Tag gryden af blusset, og kom eventuelt atamon i marmeladen.
  6. Hæld marmeladen på glasset, og luk det til.

 

Hvad kan du ellers bruge rabarber til? Få inspiration her:

Sådan laver du rabarberkompot600 g rabarber • Ca. 100 g sukker, afhængigt af smag og behag • ½ tsk fintrevet citronskal af 1 usprøjtet citronSkær rabarberne i mindre stykker på ca. 2 cm, og kom dem i en gryde. Tilsæt sukker og citronskal, og varm forsigtigt op. Lad det simre et par minutter, til rabarberne er møre, men stadig er hele stykker. Tag kompotten af blusset, og server den til fx stegt kylling, frikadeller eller koteletter med nye kartofler og friskhakket persille. 

Sådan laver du rabarberkompot
600 g rabarber • Ca. 100 g sukker, afhængigt af smag og behag • ½ tsk fintrevet citronskal af 1 usprøjtet citron
Skær rabarberne i mindre stykker på ca. 2 cm, og kom dem i en gryde. Tilsæt sukker og citronskal, og varm forsigtigt op. Lad det simre et par minutter, til rabarberne er møre, men stadig er hele stykker. Tag kompotten af blusset, og server den til fx stegt kylling, frikadeller eller koteletter med nye kartofler og friskhakket persille. 

4 personer: Ca. 400 g rabarber • 50 g solbær • Ca. 4 spsk sukker • 1 pakke butterdej • Mælk til at pensle med • Lidt perlesukker • Ca. 2 dl græsk yoghurtSkær rabarberne i stykker på ca. ½ cm, og vend dem i en skål sammen med solbær og sukker. Skær butterdejen ud i 4 cirkler med Ø 17 cm. Læg dem på en bageplade med bagepapir, og fordel rabarbermassen i midten af hver cirkel. Fold butterdejen op om frugten. Lav små læg i midten og tryk den lidt sammen. Pensl med mælk og drys med perlesukker. Bages i ovnen ved 200° i 15-20 minutter, til de er lysebrune. Server lune med en klat græsk yoghurt på toppen. 

4 personer: Ca. 400 g rabarber • 50 g solbær • Ca. 4 spsk sukker • 1 pakke butterdej • Mælk til at pensle med • Lidt perlesukker • Ca. 2 dl græsk yoghurt
Skær rabarberne i stykker på ca. ½ cm, og vend dem i en skål sammen med solbær og sukker. Skær butterdejen ud i 4 cirkler med Ø 17 cm. Læg dem på en bageplade med bagepapir, og fordel rabarbermassen i midten af hver cirkel. Fold butterdejen op om frugten. Lav små læg i midten og tryk den lidt sammen. Pensl med mælk og drys med perlesukker. Bages i ovnen ved 200° i 15-20 minutter, til de er lysebrune. Server lune med en klat græsk yoghurt på toppen. 

Rabarstænglerne er nem bordpynt til sammenkomster i det gode vejr. 

Rabarstænglerne er nem bordpynt til sammenkomster i det gode vejr. 

500 g rabarber • 250 g sukker • 1 dl vand • 2 små stykker skal af 1 usprøjtet citron • ½ vaniljestang • Evt. 1 tsk atamon • 1-2 skoldede glas Skær rabarberne i mindre stykker. Kom dem i en gryde sammen med sukker, vand og citronskal. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom begge dele ned til rabarberne. Bring gryden i kog, og skru ned for varmen. Rør rundt i gryden, og lad marmeladen simre et par minutter. Tag gryden af blusset, og kom evt. atamon i marmeladen. Hæld marmeladen på glasset, og luk det til. 

500 g rabarber • 250 g sukker • 1 dl vand • 2 små stykker skal af 1 usprøjtet citron • ½ vaniljestang • Evt. 1 tsk atamon • 1-2 skoldede glas Skær rabarberne i mindre stykker. Kom dem i en gryde sammen med sukker, vand og citronskal. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom begge dele ned til rabarberne. Bring gryden i kog, og skru ned for varmen. Rør rundt i gryden, og lad marmeladen simre et par minutter. Tag gryden af blusset, og kom evt. atamon i marmeladen. Hæld marmeladen på glasset, og luk det til. 

Man kan faktisk bruge rabarber til mange ting. Snør nogle rabarber-stængler sammen og sæt dem i en vase med blomster, så har du den kønneste bordpynt. 

Man kan faktisk bruge rabarber til mange ting. Snør nogle rabarber-stængler sammen og sæt dem i en vase med blomster, så har du den kønneste bordpynt. 

10 personer: 100 g sukker • 200 g blødt smør • 1 æg • 200 g hvedemel • 1 tsk bagepulver • 50 g fint kokosmel • 2 dl mælk Kokostopping: 100 g groft kokosmel • 2 spsk flormelis • 2 æggehvider Kage: Rør sukker og smør sammen. Tilsæt mel, bagepulver, kokos og mælk, og rør det sammen. For en firkantet bageform på ca. 25 x 25 cm med bagepapir, og fordel dejen i formen. Bag i ovnen ved 180° i 15-20 min. Kokostopping: Rør kokos i en gryde med flormelis og æggehvider. Fordel rabarberkompot (se opskrift) over kagen, og læg et lag kokos ovenpå. Bag i 5-7 min. til kokossen tager farve og server lun. 

10 personer: 100 g sukker • 200 g blødt smør • 1 æg • 200 g hvedemel • 1 tsk bagepulver • 50 g fint kokosmel • 2 dl mælk Kokostopping: 100 g groft kokosmel • 2 spsk flormelis • 2 æggehvider Kage: Rør sukker og smør sammen. Tilsæt mel, bagepulver, kokos og mælk, og rør det sammen. For en firkantet bageform på ca. 25 x 25 cm med bagepapir, og fordel dejen i formen. Bag i ovnen ved 180° i 15-20 min. Kokostopping: Rør kokos i en gryde med flormelis og æggehvider. Fordel rabarberkompot (se opskrift) over kagen, og læg et lag kokos ovenpå. Bag i 5-7 min. til kokossen tager farve og server lun. 

Grød er ét af tidens hippe måltider og samtidig sundt og billigt. Brug rabarber til at pifte din grød op. Få opskriften her.

Grød er ét af tidens hippe måltider og samtidig sundt og billigt. Brug rabarber til at pifte din grød op. Få opskriften her.

Et rabarberblad med stængel og en blomst i matchende farver er en enkel form for bordpynt. 

Et rabarberblad med stængel og en blomst i matchende farver er en enkel form for bordpynt. 

Marengs er både luftigt og smukt, og sætter et sødt punktum for en god middag - i skøn forening med rabarber. Få opskriften her.

Marengs er både luftigt og smukt, og sætter et sødt punktum for en god middag - i skøn forening med rabarber. Få opskriften her.

Ca. 10 stk.: 250 g rabarber • 2 spsk sukker• 1 tsk vaniljesukker • 125 g hvedemel • 2 tsk bagepulver • 50 g sukker • ½ dl mælk • 1 dl piskefløde Skær rabarberne i stykker på 1 cm, og kom dem i en gryde sammen med 2 spsk sukker og vaniljesukker. Lad rabarberne simre et par minutter. Tag dem af blusset, og lad dem afkøle. Kom mel, bagepulver og sukker i en skål, og rør det sammen med mælk og fløde. Tilsæt rabarberne, og rør dejen sammen. Dejen skal være fugtig, men ikke flydende, så tilsæt evt. lidt mere mel. Form til små boller, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag pladen med scones i ovnen på 180° i 15-20 minutter. 

Ca. 10 stk.: 250 g rabarber • 2 spsk sukker• 1 tsk vaniljesukker • 125 g hvedemel • 2 tsk bagepulver • 50 g sukker • ½ dl mælk • 1 dl piskefløde Skær rabarberne i stykker på 1 cm, og kom dem i en gryde sammen med 2 spsk sukker og vaniljesukker. Lad rabarberne simre et par minutter. Tag dem af blusset, og lad dem afkøle. Kom mel, bagepulver og sukker i en skål, og rør det sammen med mælk og fløde. Tilsæt rabarberne, og rør dejen sammen. Dejen skal være fugtig, men ikke flydende, så tilsæt evt. lidt mere mel. Form til små boller, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag pladen med scones i ovnen på 180° i 15-20 minutter. 

Skær rabarber i stykker, hæld vand på og pynt op med dem eller forær dem væk i en skøn glaskrukke. 

Skær rabarber i stykker, hæld vand på og pynt op med dem eller forær dem væk i en skøn glaskrukke. 

Når du koger rabarberne i sukkervand med vanilje, får du både en dejlig suppe og en lækker kompot. Få opskriften her.

Når du koger rabarberne i sukkervand med vanilje, får du både en dejlig suppe og en lækker kompot. Få opskriften her.