Tilbehør til julemiddag

Tilbehør til julemiddagen

Grønkålssalat

  • 300 g friske grønkålsblade
  • 2 æbler, fx Cox Orange
  • 50 g rosiner

Dressing

  • 2 dl cremefraiche 18 %
  • 1½ spsk citronsaft
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk sukker
  • ½ tsk dijonsennep

Pynt

  • Æblebåde

Skyl og rib grønkålen, og hak den fint med en skarp kniv. Det er vigtigt, at du snitter kålen meget fint - ellers er den for grov at spise rå. Du kan eventuelt blende den i foodprocessoren, Skær æblerne i små tern. Rør cremefraiche med citronsaft, salt, sukker og sennep. Bland kål, æbler og rosiner i, og pynt med både af æbler.

TIP: Salaten kan med fordel serveres som forret med ristet rugbrød.

Julerødkål

  • 1 mellemstort rødkålshoved (ca. 1½ kg)
  • 2 madæbler (fx Belle de Boskoop)
  • 2 kviste timian
  • 1 laurbærblad
  • 3-4 let knust allehånde
  • Salt og peber
  • Ca. 3 dl ribssaft
  • 1 dl eddike (almindelig lager- eller æbleeddike)
  • Ca. 4
  • Spsk. sukker, efter smag
  • 2-3 spsk. fedt fra anden

Del rødkålen i kvarter, fjern stokken, og snit kålen fi nt (brug en foodprocessor). Skræl æblerne, og skær dem i småstykker. Læg kål og æbler i en stor gryde. Tilsæt krydderurter og krydderier, ribssaft, eddike og sukker efter smag. Lad kålen småkoge under låg ca. 35 min. Fjern låget, og kog yderligere ca. 15 min. Smag til med salt, sukker og ribssaft, og tilsæt fedt fra anden.

 

Bagte rodfrugter

Bagte rodfrugter

  • 1½ kg blandede rodfrugter, fx rødbeder, pastinakker og gulerødder
  • 2 rødløg
  • 1 stor kvist timian, gerne citrontimian
  • 1 tsk. salt
  • Friskkværnet peber
  • 1½ spsk. olivenolie

Skræl rodfrugterne, og pil løgene. Skær rødbeder, pastinakker og gulerødder i stave, og skær løgene i både. Kom rodfrugter og løg på en plade med bagepapir eller i et stort ovnfast fad. Vend dem med olie, timian, salt og peber, og bag ved 150° i ca. 1½ time. Vend rundt i rodfrugterne et par gange undervejs.