Fisk og skaldyr

Timms dampet laks i chraimeh, en klassisk jødisk sauce

Få Timm Vladimirs opskrift på dampet laks i chraimeh, som er en jødisk tomatbaseret og lidt stærk sauce.
af Timm Vladimir 26.11.2015
Dampet laks

Chraimeh er en jødisk tomatbaseret sauce, som jeg faldt over for nylig i en Ottolenghi bog. Er helt pjattet med den og har efterhånden lavet min egen version af den, som jeg jo gør. Alle har deres egen version. Her laver jeg saucen først og hælder den i et fad, hvorefter jeg lægger laks, eller en anden fisk, ovenpå, og damper det hele i ovnen. Det giver fisken mulighed for at sive nogle af sine safter ned i saucen og samtidig suge lidt af saucen til sig. Jeg kan lide min sauce ret stærk, men du kan sagtens skrue ned for “blusset” ved at putte mindre chili i, uden at den gode varme smag forsvinder. Prøv også: Timms kylling i lime og honning

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Dampet laks i chraimeh, en klassisk jødisk sauce

Det skal du bruge til dampet laks i chraimeh:

  • 3 tsk. spidskommen
  • 1 spsk. kommen
  • 1 tsk. korianderfrø
  • 1 tsk. allehånde
  • 8 fed hvidløg
  • 1 rød chili - eller en habanero, hvis du tør
  • 1 spsk. stærk (og gerne røget) paprika
  • Et drys kanel
  • Et drys cayenne
  • Vindruekerne- eller solsikkeolie
  • 1 ds. flåede tomater blendet til puré
  • 2 dl mild grønsagsfond
  • Sukker
  • 1 lime, kun saften
  • Salt, peber
  • Koriander, frisk
  • 4 laksebøffer eller anden god fisk

Prøv også: Timms kåltacos med braiseret lam

Sådan laver du dampet laks i chraimeh

  1. Start med at varme en lille pande godt op. Kom spidskommen, kommen, korianderfrø og allehånde på og rist dem, til de begynder at dufte og ryge ganske let. Pas endelig på, at de ikke brænder på. Overfør dem til en morter og knus dem godt.
  2. Kom dem i en blender sammen med hvidløg, chili, paprika, kanel, cayenne og 2-3 spsk. olie og blend det hele til en grov paste. Du kan evt. komme mere olie ved, hvis den bliver for tør.
  3. Kom lidt olie i en stor varm pande og steg din paste af i ca. 1 minuts tid. Den må ikke brænde på. Imens kan du blende din dåse flåede tomater i samme blender som før. Så får du nemlig lige de sidste rester af pasten med.
  4. Hæld de blendede tomater og 1-2 dl fond (eller vand) på panden og lad det hele koge lidt op. Tilsæt limesaft, lidt salt og peber og lad det hele reducere ind til saucekonsistens.
  5. Smag evt. til med salt, peber, lime. Sæt din ovn på damp, 99 °c, og ca. 20 minutter og lad den varme op i 5. Du kan nu putte laksen direkte oven på saucen i panden eller overføre det hele til et ovnfast fad. Hæld gerne lidt af saucen oven på laksen.
  6. Drys med salt og peber. Damp laksen, alt efter størrelse, i 10-12 minutter og server straks med masser af frisk koriander og basmatiris.

Prøv også: Timms dampede muslinger