Dyrk citrustræer inde og ude

Når man ikke er bosat under sydlige himmelstrøg, kræver det en ekstra indsats at skabe eksotisk stemning i haven. Citrustræer er en oplagt løsning til netop dette. De har den helt specielle egenskab, at de blomstrer året rundt, og da frugtmodningen tager op til et år, er det helt almindeligt at se både blomster og frugter på selvsamme træ.

Se også: Sådan dyrker du kumquat

Citrustræer - en stor familie

Citrusslægten omfatter rigtig mange arter og krydsninger, der tæller både appelsin, grapefrugt, lime, pomerans, pompelmus, kumquat og mandarin. Arterne har igennem årtusinder krydset sig med hinanden, og det er derfor umuligt at sige, hvilke der er de oprindelige arter. Man kan altså forestille sig, at citronen er en hybrid mellem lime og for eksempel pompelmus. Fælles for dem alle er dog, at de dyrkes på samme måde.

I teorien kan citrustræer sætte blomster og frugter hele året, og visse steder i Spanien er der for eksempel tre appelsinsæsoner om året. Her i Danmark vil dine citrustræer sandsynligvis altid få blomster om sommeren og frugter om vinteren. Træerne kan blive op til 7 ½ meter høje - afhængigt af sort.

Pomeranstræ
Selvom det tager tid, så kan det altså godt lade sig gøre at få store citrustræer herhjemme, så længe man plejer dem korrekt.

Kend din frugt
Alle citrusarterne er stedsegrønne træer. Grenene er ofte tornede, bladene er blanke og læderagtige med kirtler, de rindeholder æteriske olier, hvilket kan ses som små lyse pletter, når man holder bladet op mod lyset. Blomsterne er sart rose til hvide eller svagt gullige med en kraftig, lidt tung duft.

De fire-frem kronblade er tykke og voksagtige. Fruten er et flerrummet bær med en meget sej skal. Det saftige frugtkød er opdelt af hindeagtige vægge, de velkendte frugtbåde. Citrusfrugter kan, ligesom æbler og pærer, fås i forskellige sorter med forskellige egenskaber, såsom modningstidspunkt, saftighed, skallens tykkelse og sygdomsresistens. 

De citrusfrugter, vi køber i dag, har alle været udsat for forædling med henblik på at udvikle frugter med få eller ingen kerner. Nogle citronsorter er grønne, selv når de er modne. For at gøre dem mere salgsbare, behandles de med ætylengas i en uges tid, hvorved de bliver gule og mere indbydende. Ætylengas er en ganske uskadelig gasart, som frugterne også selv udskiller, når de modner. Det er derfor, man ikke skal stille blomster sammen med frugt, da det får blomsterne til at afblomstre alt for hurtigt.

Et udpluk af de mange forskellige citrusarter

Citrusfamilien spænder bredt - fra de små kumquat til de store grapefrugter.

Sådan dyrker du citrONTRÆER

Det er let at opdyrke dine egne citrustræer. Kom et par friske kerner fra en citron, appelsin eller anden citrusfrugt i en urtepotte med en jord, der består af en fjerdedel grov let sur spagnum og tre fjerdedele muldjord blandet med groft sand/grus - aldrig kompost.

Du kan så året rundt, men det bedste tidspunkt er tidligt forår. Sæt urtepotten et lyst, varmt og gerne fugtigt sted. Lad ikke jorden tørre ud, men vand kun, når den næsten er tørret ud i overfladen - for meget vand får kernerne til at rådne. Sæt eventuelt en plastikpose over urtepotten for at bevare fugten. Du må ikke gøde, før spirerne er blevet til planter med flere rigtige blade (altså ikke kimblade).

Når du skal plante om
Når planterne har udviklet et rodnet, som holder på jorden, når du tager dem ud af potten, skal de pottes om i en større potte. Citrustræer bryder sig ikke om at blive omplantet, så plant gerne dit træ i en stor krukke, og bland gerne lecanødder i pottemulden. Der kan gå op til 5-10 år, før planten begynder at blomstre. Citrustræer er selvbestøvende, hvilket vil sige, at et citrontræ for eksempel ikke behøver en anden citronart for at blive bestøvet.

Pasning og pleje af træerne
Citrustræer elsker regnbyger, og bier er vilde med blomsterne, så stil dem ud på terrassen, når faren for frost er ovre. Det trives bedst i fuld sol, men må ikke tørre ud, og så elsker det at blive overbruset med forstøveren. Vand og gød træet cirka en gang om ugen fra april til september. I vinterperioden, fra oktober til marts, skal citrustræet stå i et køligt og lyst rum. Det er bedst at gøde med en speciel citrusgødning, da planterne har et andet næringsbehov end andre stueplanter. Forkert gødning vil medføre gullige blade med grønne bladnerver. Gød ikke i dvaleperioden, og vent med at beskære planterne til juni/juli.

TIP: Hvis citrustræet taber bladene, mens det står til overvintring indenfor, kan det skyldes flere ting - fx lysmangel, temperaturen (den skal helst være 5-15 grader), vanding, luftfugtigheden eller en kombination af flere af disse faktorer. Skriv dig derfor bag øret at:

Jo mere lys, jo højere temperaturer kan planten klare. Og jo mere lys, jo mere vand skal planten have. Jo højere luftfugtighed, jo mindre vand. Derudover kan bladfaldet også være en reaktion på udtørring på et tidligere tidspunkt.  

Læs også: Vidste du? Citrusfrugter gør dig stærk!