Anlæg et aspargesbed

Asparges er en afgrøde, som er mere krævende end de fleste andre, da der er nogle vigtige faktorer, der skal være opfyldt, før du kan få succes med dine planter. Det kræver både megen forberedelse og nøje opmærksomhed omkring planterne, når de først skyder op af jorden.

 

Sådan dyrker du asparges

 

Du kan så aspargesfrø indendørs eller købe planter til at så direkte ud i dit aspargesbed. Hvis du køber frø, skal du have ekstra god tålmodighed, da aspargesfrø spirer meget langsomt. Du bør så frøene i en plantebakke i marts måned. Plantebakken placerer du i et rum, hvor der er 25°, og lader dem stå der i nogle uger.

I juni måned planter du de små spirer ud, når du synes, at de har fået godt fat. Start meget gerne med at plante dem ud et beskyttet sted med meget sandholdig jord, og plant dem først ud på det rigtige voksested året efter.

Du kan også købe eksisterende aspargesplanter på en planteskole. Disse planter er oftest et år gammel, og du undgår derfor det besværlige forarbejde med at få planterne forspiret og etableret. På den måde kan du koncentrere dig om at få planterne til at vokse i dit planlagte aspargesbed. 

 
 

Selvom du køber årgamle aspargesplanter, kan det stadig være krævende at skulle holde live i dem. Det er især vigtigt, at du vander dem regelmæssigt, da rødderne ikke må tørre ud. Planterne skal egentlig helst plantes ud i foråret, men du kan også gøre som mig og plante dem ud i sensommeren, hvis du ligesom mig ikke har haft tid til det før nu.

Forbered dit aspargesbed

Før du planter dine aspargesplanter ud, skal dit aspargesbed forberedes grundigt. Det er vigtigt, at du sørger for, at der ikke er noget ukrudt i bedet, da asparges er en meget følsom plante. Du kan med fordel allerede begynde at forberede bedet året inden, du sætter aspargesene.

Start med at grave en dyb rende i bedet der, hvor du ønsker at plante dem. Overvej det grundigt, for asparges er som sagt en tidskrævende afgrøde, som først leverer flere år efter, de er blevet plantet. Der skal være god plads til rødderne.

 
 

Asparges er egentlig en strandplante, så du kan med fordel efterligne forholdene på stranden en smule, når du anlægger et aspargesbed. Du kan tage på stranden og samle tang, som du så lægger i randen. Fyld randen op med kompost og sand. 

 

Inden du planter aspargesplanterne ud i renden, kan du lade planterne stå at søbe i et stort vandbad i nogle timer, så de kan suge godt med væske til sig, inden de skal i jorden. Har du fået fat i store potter, kan planterne deles, så du får endnu flere aspargesplanter. 

De fleste aspargesplanter vil have godt af at blive bundet op, så de ikke knækker og vælter rundt i bedet. Det kan nemlig godt have indflydelse på det efterfølgende års høst. Planterne skal desuden først have godt fat, før du kan begynde at høste de sprøde asparges. Oftest er det først fjerde sæson, der byder på nye spiselige aspargesskud. 

 

SÅDAN ANLÆGGER DU DIT ASPARGESBED - SE DET HELE I GALLERIET HER!