Moussaka - den bedste græske opskrift
Find din indre græker frem, og server en smagfuld omgang moussaka med cremet sovs og sprød top til dine gæster.
Den græske udgave af lasagne er med aubergine, kartofler, græsk kødsovs og rasp på toppen og serveres ofte med brød, salat og tzatziki.
Opskriften har vi fra chefkok på den græske restaurant Lofos, Petros Rigakis. Så er du sikker på, at du laver den græske specialitet til perfektion.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Opskrift på moussaka
Antal: 2 personer
Det skal du bruge for at lave moussaka
Friterede grønsager:
- 1 aubergine
- 2 store kartofler
- 400 ml olie (til friturestegning)
Græsk kødsovs:
- 140 g hakket oksekød med højt fedtindhold
- 60 g hakket lammekød
- 20 g tomatkoncentrat
- 20 ml olivenolie
- 150 ml blendede friske tomater eller flåede tomater i god kvalitet
- 100 ml grøntsagsbouillon
- 80 ml hvidvin
- 1 stort finthakket løg
- 1 spsk. presset, bagt hvidløg (lidt mindre hvis du bruger frisk hvidløg)
- 2 spsk. basilikumpasta
- ½ tsk. stødt allehånde
- 2 allehåndebær
- 2 laurbærblade
- ½ tsk. friskrevet muskatnød
- 1 tsk. stødt muskatnød
- ½ tsk. stødt kanel
- 2 tsk. sukker
- 4 tsk. salt
- ½ tsk. knuste sorte peberkorn
- ½ tsk. knuste røde peberkorn
- 2 tsk. stødt hvid peber
Hvid sovs (Mornay):
- 3 spsk. smør
- 4 spsk. mel
- Ca. 500 ml. sødmælk.
- 1 æg
- ½ tsk. stødt hvid peber
- ½ tsk. friskrevet muskatnød
- 1 tsk. salt
- 70 gr. revet parmasan
Gratinering:
- 20 g pankorasp
- 10 g revet parmesan
SE OGSÅ: Få de bedste opskrifter på lam
Sådan laver du moussaka
1. Svits kødet i en varm gryde, indtil der kun er lidt fedtvæske tilbage sammen med kødet i gryden.
2. Tilsæt olie og løg. Steg til de blanke og møre.
3. Tilsæt tomatkoncentrat, 1 tsk. salt, rør og fordel det.
4. Tilsæt hvidvin, og lad det koge en smule af, imens bunden af gryden røres fri for kød, som sidder fast i bunden.
5. Hæld bouillonen i sammen med tomat, hvidløg, basilikum, 2/3 del af sukkeret, 1 tsk. salt og resten af krydderierne.
6. Lad retten simre i 30-35 minutter ved svag varme, og smag til med salt og sukker undervejs.
Friterede grøntsager:
1. Fjern top og bund af auberginer. Skær auberginen ud i 7-8 millimeter tykke skiver på langs.
3. Skræl kartofler, og skær dem på langs i samme tykkelse som auberginen.
4. Opvarm olien på en pande, og friter grønsagerne til de er møre, men ikke brune.
5. Læg efterfølgende auberginer og kartofler på fedtsugende papir.
Hvid sovs (mornay):
1. Smelt smør, og tilsæt melet, svits og pisk det sammen.
2. Mælken hældes langsomt i, mens blandingen piskes jævn.
3. Tag gryden af blusset, og tilsæt ægget, mens sovsen piskes grundigt.
3. Tilsæt ost, og kog sovsen op til den har rette fyldige konsistens.
5. Smag sovsen til med salt, peber og muskat.
Samling af moussaka:
1. Drys en smule pankorasp i bunden af to ildfaste skåle.
2. Læg et lag kartofler i skålen, så det dækker bunden.
3. Læg et lag auberginer oven på kartoflerne.
4. Læg et lag kødsovs, som svarer til det dobbelte af grønsagerne.
5. Gentag rækkefølgen, og top af med et tykt lag hvid sovs.
6. Bank forsigtigt skålene ned i bordet, så indholdet sætter sig, og den hvide sovs fordeler sig jævnt.
7. Drys rasp og ost på toppen, og bag dem i ovnen ved middelvarme i ca. 45 minutter.
Tip! I stedet for friske tomater, der hverken er solmodne og smagfulde, kan du erstatte dem med flåede tomater i god kvalitet. Bagte hvidløg giver en sødere mindre skarp smag end friskpressede. Ved brug af frisk hvidløg skal der bruges en mindre mængde.
Blandingen af kød kan erstattes af oksekød alene. Olien til fritering kan afkøles, filtreres og genbruges. Mængden af vin og olie er helt afhængig af hvor tæt kontakt du er med din indre græker.