Desserter og kager

Klejner med kardemomme og cognac

Jul er lig med klejner, men hvorfor ikke prøve en luksusudgave med kardemomme og cognac? Her får du opskriften på klejner med mindre olie og mere smag!
Fredag, 25. oktober 2019 - 14:14 - af Mai Knauer / Foto: Line Thit Klein 6.10.2016
Klejner med kardemomme og cognac

Selvom du elsker klejner, så synes du sikkert også af og til, at de kan blive for fede og olierede.

Men der er faktisk en nem måde at undgå den fedtede smag. Ved at bruge cognac til dine klejner udligner du den olierede smag.

Cognac opvejer den fedtede fornemmelse og er samtidig et godt trick til at give dine klejner lidt mere smag.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tilføj også kardemomme, som gøre smagen endnu bedre, mere krydret og julehyggelig.

Læs også: Klejner med fløde og citronskal

Opskrift på klejner med kardemomme og cognac

Ingredienser:
  • 360 g hvedemel
  • 120 g kartoffelmel
  • ½ tsk. hjortetakssalt
  • 100 g smør
  • 120 g sukker
  • 1 knivspids salt
  • 3 æg
  • 3 spsk. piskefløde
  • 2 spsk. cognac
  • 1 citron
  • 3 stk. kardemommefrø
  • 1 l vindruekerneolie til kogning af klejner
  • flormelis til pynt

Smag også: Æbleskiver med karamel

Fremgangsmåde:
  1. Sigt mel, kartoffelmel og hjortetakssalt ned i en foodprocessor sammen med smørret, skåret i skiver, og blend det hele godt.
  2. Tag en skål, og pisk sukker, salt, æg og fløde luftigt og let.
  3. Tilsæt cognac, fintrevet skal fra citronen, knus kardemommefrøene i en morter, og hæld det ligeledes i.
  4. Hæld æggemassen op i foodprocessoren sammen med melblandingen, og blend den fint til en ensartet dej.
  5. Pak dejen ind i husholdningspapir, og sæt den i køleskabet natten over.
  6. Drys mel på bordet, rul dejen tyndt ud, og skær den i 4-5 cm brede bånd med en klejnespore.
  7. Del dem diagonalt på den anden led i 8-10 cm. Skær en slidse i hver, og vrid klejnerne (træk en slidse igennem slidsen).
  8. Kog klejnerne i en stor gryde. Kog højst 5-6 stykker ad gangen, så er det nemmere at holde den rette temperatur. De skal være lysebrune og vendes en gang med en stor madpincet.
  9. Læg dem på fedtsugende papir, når de er færdige. Når de er kølet helt af, kan de drysses med lidt flormelis.

​Find flere opskrifter på juleknas her: