Kager

Berlinere med lemoncurd

Du kender berlineren som en sød bolle med fyld af marmelade eller creme, man køber hos bageren som selvforkælelse søndag formiddag. Men vidste du, at de er overraskende nemme at lave selv? Vi giver dig opskriften på bløde berlinere med lækker lemoncurd i midten.
af Louisa Lorang. 23.01.2023 Foto: Rikke Westesen.
Lækre berlinere med lemoncurd vendt i sukker

Berliner pfannkuchen, eller bare berlinere, som vi kalder dem i Danmark, er søde, friturestegte boller med fyld, som stammer fra Tyskland. De kan minde om donuts, bare uden hullet i midten - så er der plads til mere fyld!

18 stk

Ingredienser

  • 3 dl sødmælk
  • 40 g gær
  • ½ vaniljestang
  • 50 g sukker
  • 2 æg
  • 100 g blødt smør
  • 6-700 g hvedemel
  • 1 l smagsneutral olie til stegning

Fyld og pynt

  • 2-3 dl sukker
  • 3-400 g lemoncurd
  • 1 sprøjtepose med rund tylle

Sådan laver du berlinere med lemoncurd

  1. Lun mælken i en gryde til ca. 37°, og hæld den i en stor skål. Tilsæt gær, og rør, til det er opløst.
  2. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Rør vaniljekorn, sukker og æg i skålen med mælk.
  3. Skær smørret i tern, og ælt dem i dejen sammen med ca. halvdelen af melet. Tilsæt mere mel lidt ad gangen – det er ikke sikkert, du skal bruge det hele. Rør dejen i ca. 3 minutter med en elpisker eller i en røremaskine, til dejen er glat og blød. Lad dejen hæve i 20 minutter ved stuetemperatur.
  4. Ælt dejen kort i skålen, og dæk den til med et viskestykke. Lad den hæve i mindst 8 timer i køleskabet, gerne natten over.
  5. Drys lidt mel på bordet (ikke for meget, men så dejen ikke sætter sig fast), og rul dejen ud i 1-1½ cm’s tykkelse. Stik 18 cirkler ud med et glas eller en skål med en diameter på ca. 8 cm. Fordel dejcirklerne på bagepapir på en bageplade, og lad dem hæve under et viskestykke i ca. 1 time.
  6. Varm olien op til ca. 180° i en gryde, og steg et par berlinere ad gangen. De skal have 1-2 minutter på hver side. Vend dem jævnligt med en hulske, og hold olien på de ca. 180°.

Fyld og pynt

  1. Vend straks berlinerne i sukker, og lad dem afkøle helt.
  2. Fyld lemoncurd i en sprøjtepose med rund tylle. Prik hul i berlinerne med tyllen eller en lille kniv, og fyld dem med lemoncurd. Servér straks.