Berlinere er overraskende nemme at fremtrylle, og så smager de fantastisk. En gammel favorit, hvor kun fantasien sætter grænser for fyldet. De fleste kender berlinere for deres syltetøj i midten - det har vi skiftet ud og i stedet tilføjet en smørblød vanilje-citroncreme. Vi lover de er luftige og sprøde, mums!
Den vil smage: Smørkage med nutella
12-15 stk.
Det skal du bruge til berlinere med vaniljecreme:
Creme:
- 1 vaniljestang
- 2½ dl fløde
- 2½ dl sødmælk
- 4 æggeblommer
- 100 g sukker
- 45 g Maizena
- 1 usprøjtet citron
Berlinere:
- 1,2 dl mælk
- 1 spsk. tørgær
- 420 g hvedemel
- 50 g rørsukker
- 1 tsk. salt
- 3 æg
- 100 g smør stuetemperatur
- 1-1½ l olie til friture
- 250 g sukker
Måske du også kan lide: Nemme havregrynsboller med honning
Sådan laver berlinere med vaniljecreme:
- Creme: Skrab kornene ud af vaniljestangen. Hæld fløde, mælk, vaniljekorn og den tomme vaniljestang i en gryde, og varm det op til kogepunktet under omrøring. Lad det simre.
- Hæld æggeblommer og sukker i en skål og pisk det, til det bliver tykt. Pisk derefter Maizena i æggeblommeblandingen. Bland en lille smule af mælkeblandingen i skålen med æggeblandingen, og hæld derefter hele æggeblandingen op i gryden. Varm op på svag varme, til cremen tyknes. Tag gryden af varmen, og lad cremen afkøle helt.
- Fisk vaniljestangen op, og hæld cremen i en skål. Riv citronskallen meget fint, og vend den i den afkølede creme. Dæk skålen med køkkenfilm, og stil cremen i køleskabet.
- Berlinere: Varm mælken op, til den er lunken, og hæld den i en skål sammen med gæren. Rør gæren ud, og lad det stå i 5 minutter. Hæld mel, rørsukker og salt i en ny skål, og rør det sammen.
- Tilsæt langsomt gærmælken under omrøring. Tilsæt æggene 1 ad gangen, mens du fortsat rører. Ælt dejen igennem i 5 minutter, til du har en glat og fast kugle. Tilsæt smør 1 spsk. ad gangen, mens du rører. Fortsæt, indtil alt er tilsat, og rør videre ved høj hastighed, til dejen bliver elastisk.
- Dæk skålen med et klæde, og stil dejen til hævning et varmt og tørt sted i 1 time, til dejens størrelse er fordoblet.
- Slå dejen ud på et bord, ælt hurtigt luften ud af den, og læg den i skålen igen. Dæk skålen med køkkenfilm, og stil dejen til hævning i køleskabet natten over.
- Slå dejen ud på et meldækket bord, og rul den ud med en kagerulle, til den er ca. 1½ cm tyk. Udstik dejen til cirkler på Ø 7-8 cm, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Dæk bagepladen med et klæde, og stil den til hævning et varmt og tørt sted i 30 minutter.
- Hæld olien i en gryde, og opvarm den til 180°. Hav sukkeret klar i en skål ved siden af. Læg forsigtigt ca. 3 berlinere i den varme olie, lad dem stege i 1 minut, vend dem, og steg videre 1 minut på den anden side. Rul berlinerne i sukker, så snart du har taget dem op. Fortsæt, til alle berlinere er færdige. Hæld cremen i en sprøjtepose med spids tylle, tryk et hul i siden af hver berliner, og sprøjt cremen ind.
Boliginspiration: Sådan indretter du dig bæredygtigt i boligen