Lad os præsentere den traditionelle roulades kønne halvsøster: Spiralkagen! Denne spiralkage gemmer på det flotteste mønster lavet af lækre kaffebunde og creme af blød nougat og solmodne appelsiner, og selvom den er en sand mesterbager værdig, er den ganske nemt at gå til.
Her får du opskriften på den smukke, utraditionelle kage, som på én gang både vil overraske og begejstre dine gæsters søde tand.
TIP: Lad kagen trække til dagen efter, så er den pænere at skære. Kagen kan holde sig ca. 1 uge i køleskab.
Brug den overskydende del af kagebundene til romkugler med chokolade- eller mandelknas
Det skal du bruge til spiralkage med chokolade, nougat og appelsin
(ca. 10 personer)
Grundopskrift:
- 12 æg
- 8 dl sukker
- 8 dl mel
- 8 tsk. bagepulver
- 50 g chokolade
- 1 usprøjtet appelsin
- 4 spsk. Kakao
- ½ dl stærk kaffe
- Grand Marnier
Creme:
- 200 g blød nougat
- 1 usprøjtet appelsin
- 375 g usaltet smør
- 500 g flormelis
Kakaoglasur:
- Kakao
- Vand
- Appelsinsaft
Evt. pynt:
- Mandelkrokant
Få inspiration til flere smukke kager og søde sager i ISABELLAS' Det Søde Køkken
Se den udførlige trin for trin-guide til spiralkage i galleriet nedenfor:
Spiralkage med chokolade, nougat og appelsin


Pisk æg og sukker sammen i en skål, til det bliver luftigt. Bland mel og bagepulver i en anden skål, og vend det i æggemassen. Rør godt, til dejen bliver ensartet, og del den dernæst i 2. Hak chokoladen, og riv appelsinskallen fint. Bland hakket chokolade, kakao og kaffe i den ene del dej, og bland den anden del med Grand Marnier og revet appelsinskal. Beklæd 4 bageplader med bagepapir, og fordel de 2 typer dej derpå – de skal fylde hele pladen ud.


Bag bundene 2 ad gangen i ovnen ved 210° varmluft i 7 minutter. Placér 4 nye stykker bagepapir på køkkenbordet, og drys dem med en smule sukker. Vend de bagte bunde ud på bagepapirstykkerne, og læg et nyt stykke bagepapir samt et fugtigt viskestykke oven på hver bund.


Smelt nougat ved s vag varme i en gryde, og riv appelsinskallen fint. Rør en creme af blødt smør, flormelis, appelsinskal, appelsinsaft og smeltet nougat. Fjern viskestykker og de øverste stykker bagepapir fra de afkølede bunde, og skær 2 rektangler af hver bund på ca. 10 cm x bagepladens længde. Smør den rørte creme på 4 af de lyse rektangler og 3 af de mørke. Placér 1 mørk kagebund nederst og 1 lys kagebund ovenpå forskudt med 5 cm.


Rul kagen stramt sammen, og læg 1 ny kagebund på, 1 efter 1, så farverne når hele vejen rundt. Fortsæt, til kagen har en diameter på ca. 20-25 cm, og skær den overskydende kagebund fra.


Dæk kagen med resten af appelsinnougatcremen, så kagen får en glat overflade.


Lav en glasur af kakao, vand og appelsinsaft, og overtræk kagen. Drys evt. med mandelkrokant.


Så er der serveret!