Småkager & Cookies

Klassiske jødekager

Jødekager er blandt julens klassiske småkager. Vi giver dig den bedste opskrift, og samtidig muligheden for opdatere klassikeren med et lækkert mellemlag af karamel.
af Camilla Biesbjerg Markussen. 10.11.2021 Foto: Betina Hastoft.
Jødekager med karamel

Julen er fuld af traditioner, og årets julebagning er hos mange en tradition, der aldrig skal pilles ved. Forståeligt! Noget bagværk smager bare mere af jul end andet, og den smag skal der altså ikke pilles ved. Det gælder også jødekagerne. Vi giver dig derfor en helt klassisk opskrift på jødekager, men tillader os samtidig at tilføje noget nyt: Karamel. Opskriften kan sagtens laves uden, men lidt karamel har aldrig skadet, vel?

0 personer

Ingredienser

  • 1 vaniljestang
  • ½ usprøjtet citron
  • 250 g hvedemel
  • 100 g sukker
  • ¼ tsk. salt
  • 150 g koldt smør
  • 1 æg

Pensling og drys

  • 1 æg
  • 30 g mandler
  • 3 spsk. sukker
  • 1 spsk. kanel

Til servering

  • 1 dåse tyk karamel (397 g), fx dulce de leche eller karamelliseret kondenseret mælk

Sådan laver du jødekager

  1. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
  2. Riv skallen af citronen.
  3. Bland hvedemel, sukker, vanilje­korn, fintrevet citronskal og salt sammen i en skål.
  4. Skær det kolde smør i små tern, og smuldr det i melblandingen, så det ligner grov rasp. Tilsæt æg, og saml dejen med hænderne. Pak dejen i hus­holdningsfilm, og læg den i køleskabet i ca. 1 time, til den er fast og kold.
  5. Rul dejen ud i ca. 3 mm’s tykkelse med en kagerulle på et meldrysset bord. Stik dejen ud i runde kager med et lille glas eller en kageudstik­ker. Fordel kagerne på bageplader beklædt med bagepapir.

Pensling og drys

  1. Pensl kagerne med sammenpisket æg.
  2. Hak mand­lerne fint, og bland sukker og kanel sammen. Drys mand­ler og kanelsukker på kagerne.
  3. Bag jødekagerne i 7-10 minutter ved 180°, til de er let gyldne i kanterne. Lad dem køle helt af på en rist.
  4. Spis jødekagerne, som de er, eller læg kagerne sammen 2 og 2 med 1 tsk. tyk karamel imellem. Servér kagerne straks, hvis de er lagt sammen med karamel. Uden kara­melfyld kan du opbevare dem i en lufttæt beholder i op til flere uger.